Subscribe Now
Trending News

Blog Post

UPON ENTRY  (LA ILLEGADA)
UPON ENTRY (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

UPON ENTRY  (LA ILLEGADA) 

Elk jaar trekken veel mensen massaal naar het land van Uncle Sam om er de zogenaamde the American Dream te gaan beleven. Van oudsher proberen immigranten dit zogenaamd vrije democratische land dat bol staat van opportuniteiten, binnen te komen, zelfs als hun leven op het spel staat. De Amerikaanse grensbewaking US Customs and Border Protection zegt dat alleen al in de maand november van vorig jaar zo’n 190.000 mensen de VS binnenkwamen om een asielaanvraag in te dienen.

De Spaanse dramatische thriller Upon Entry (originele titel La Illegada), geschreven en geregisseerd door het duo Alejandro Rojas en Juan Sebastián Vásquez, biedt een verontrustende, beklemmende en gedetailleerde kijk op de bureaucratische processen en persoonlijke angsten tijdens een indringende ondervraging van een jong stel in een benepen ruimte, door gespecialiseerde agenten.

Het verhaal begint met Diego, een Spaanse architect en zijn Venezolaanse vrouw Elena, een danseres modern ballet, die definitief en officieel naar Amerika willen verhuizen. Ze reizen naar Miami, maar moeten daarvoor verplicht eerst een tussenstop maken in New York. In deze transitsectie is elke passagier wettelijk verplicht om langs het immigratiekantoor te passeren. Het jonge paar is enthousiast en ambitieus, maar hun vreugde slaat om in angst wanneer het grondig wordt aangepakt door de ambtenaren die een strenge en bedreigende controle uitvoeren. Er volgt een intens verhoor waarbij hun verleden, relatie en motieven voor immigratie scherp onder de loep worden genomen.

UPON ENTRY (c) The Movie Database (TMDB)
UPON ENTRY (c) The Movie Database (TMDB)

Upon Entry is een intense en beklemmende thriller over het actuele thema van angst en paranoia inherent aan het immigratieproces. De film legt de psychologische druk bloot die immigranten ervaren wanneer ze worden geconfronteerd met de mogelijkheid van afwijzing en deportatie. Dit wordt versterkt door de claustrofobische setting – alles speelt zich af in een heel eng en sober kantoortje – en de ondoorgrondelijke houding van de autoriteiten.

De film schetst op verlammende en intimiderende wijze een somber beeld van de macht die bureaucratische systemen hebben over het individu. De overheidsfunctionarissen worden geschetst als meedogenloze personages wat perfect bijdraagt bij de opbouw van de hoge spanningsboog tussen de oppermachtige ‘jagers’ en hun veel zwakkere ‘prooi’. Het verhoorproces onthult hoe persoonlijke verhalen en intieme details worden onderworpen aan wantrouwen en controle.

Fascinerend is waarop in dit onheilspellend bijna Hitchcockiaans drama de filmmakers de broze fragiliteit van identiteit en vertrouwen binnen de context van een interculturele relatie, onderzoeken en analyseren. Naarmate het grondig verbale uitpluizen almaar onheilspellender en venijniger wordt, neemt de spanning tussen Diego en Elena toe wanneer hun persoonlijke waarheden meer en meer aan het licht komen waardoor vragen ontstaan over hoeveel ze eigenlijk van elkaar weten.

Upon Entry
UPON ENTRY (c) Imagine

De debuterende regisseurs hanteren bewust en vakkundig een minimalistische aanpak die de nadruk legt op realisme en spanning. Het duo is spaarzaam met muziek en geluid waardoor de stilte en de omgevingsklanken des te indringender worden en slaagt het er bovendien treffend in om effectieve angstwekkende suspense op te bouwen.

Daarnaast maken de cineasten effectief gebruik van close-ups en lange takes om de ongemakkelijke intimiteit van de verhoren te benadrukken. De beperkte locaties, voornamelijk de ondervragingsvertrekken, versterken het gevoel van claustrofobie en isolatie. De acteursregie van Rojas en Vásquez is eveneens top. Onder hun strakke leiding zet Alberto Ammann een genuanceerde vertolking neer als een man die balanceert tussen kalmte en innerlijke paniek en weet hij met subtiliteit de emotionele conflicten overtuigend uit te drukken. Bruna Cusí speelt Elena met een intensiteit die zowel kwetsbaarheid als vastberadenheid uitstraalt. De mutuele chemie tussen de hoofdpersonages is weergaloos, zeker op de manier hoe ze er samen in slagen om de evolutie in hun onderlinge interacties tijdens de vlijmscherpe onderhorigen, over weten te brengen naar het publiek.

Upon Entry is een korte, intense, beklemmende, actuele, intimiderende, spannende en minimalistische psychologische thriller die veel te weinig worden gemaakt en die lang in je hoofd blijft spoken. Een verrassende kijkervaring want een regiedebuut van hoog niveau dat meer dan terecht een karrenvracht aan prijzen in de wacht wist te slepen.


Genre: drama, thriller
Jaar: 2022
Regisseur: Alejandro Rojas en Juan Sebastián Vásquez
Cast: Bruna Cusí, Alberto Ammann, Ben Temple, Laura Gómez, Laura Bernis, Nuris Blu
Land: Spanje
Speelduur: 77 minuten

Related posts