Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MJOLK
MJOLK (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MJOLK 

Herinner je je nog Rams, die ontroerende en warm humane prent uit 2016 van de IJslandse regisseur Grímur Hákonarson over de hetze tussen twee bejaarde schapenboer-broers? Ja, toch?! Wie hield van deze bescheiden en minimalistische tragikomedie, rept zich eveneens als de bliksem naar Hákonarsons Mjólk.

Deze keer wordt ingezoomd op Inga en Reynir, een echtpaar dat al decennia een melkveebedrijf runt in een dorp in de buurt van Reykjavik. Ze zijn sinds jaar en dag aangesloten bij de lokale zuivelcoöperatie, die ooit het beste met de boeren voor had en die indien nodig opkwam voor de rechten van hun leden, maar die met de jaren fel is gecorrumpeerd. Als Inga’s man plotseling onder verdachte omstandigheden overlijdt, besluit ze haar lot in eigen handen te nemen en de corrupte melkmaffia de rug toe te keren, uiteraard met alle gevolgen van dien.

MJOLK (c) The Movie Database (TMDB)
MJOLK (c) The Movie Database (TMDB)

Mjólk is een tragisch politiekdrama over de kwetsbare underdog die het vastberaden opneemt tegen het verderfelijk ‘establishment’ en zoals geweten, is het af en toe ook wel eens David die het haalt van Goliath. Het feit dat het hoofdpersonage een vrouw is, kan je Hákonarsons nieuwe film ook zien als een feministisch ‘ten strijde trekken’-pamflet.

Ofschoon de politieke inslag in Mjolk meer uitgesproken is dan in Rams, behoudt de regisseur toch zijn smakelijke en gortdroge humor, zijn analytische gave voor de psychosociale- en relationele context waarbinnen de herkenbare personages van vlees en bloed overeind proberen te blijven, zijn scherp oog voor uit-het-leven-gegrepen details en zijn fijnzinnig regietalent. Een aanrader.  


Genre: drama
Jaar: 2019
Regisseur: Grímur Hákonarson
Cast: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Sigurður Sigurjónsson
Land: IJsland, Denemarken, Frankrijk
Speelduur: 90 minuten


Related posts