Subscribe Now
Trending News

Blog Post

QUARTET
QUARTET (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

QUARTET 

Dustin Hoffman wou beslist concertpianist worden en trok na zijn middelbare school naar het Los Angeles Muziekconservatorium. Hij haakte voortijdig af, maar werd op zijn 30ste plotsklaps wereldberoemd en gigantisch populair door Mike Nichols’ schitterende liefdeskomedie The Graduate. In deze iconografische romcom kruipt Hoffman in de huid van Benjamin Braddock, een onzekere student die op de vooravond van zijn 21ste verjaardag wordt verleid door Mrs. Robinson (een Oscar voor Anne Bancroft), een sexy suffragette op leeftijd én toevallig ook de gemalin van een business partner van zijn vader, om vervolgens – op de heerlijk hemelse deuntjes van Simon & Garfunkel – tot over zijn oren verliefd te worden op haar dochter Elaine.

QUARTET (c) The Movie Database (TMDB)
QUARTET (c) The Movie Database (TMDB)


Na een fantastische carrière als acteur (Oscars voor Rain Man en Kramer vs. Kramer), is de cirkel voor Hoffman rond want met Quartet profileert hij zich als regisseur. De film is gebaseerd op een toneelstuk van Ronald Harwood en is een hartverwarmende komedie op mensenmaat over jawel, gepensioneerde klassieke muzikanten die in een bejaardentehuis voor musici in ‘adagio’-stadium, het concert van ‘hun leven’ – ondanks een partituur aan onderlinge en persoonlijke kapsones – uit hun vermoeide vingers en stembanden toveren.

De komst van Jean, de ex van een van de bewoners, zorgt prompt voor grote opschudding. Zij gedraagt zich als een antipathieke verwende diva die nors weigert om te participeren aan het jaarlijkse galaconcert. Omdat het ook in het home economische crisis is, moet de muziekuitvoering doorgaan of er zit niks anders op dan de deuren definitief te sluiten. Wat volgt is een heel tragikomische en emotionele ‘Danse Macabre’ tussen boegbeelden op hun retour zoals Maggie Smith, Tom Courtenay, Billy Connolly, Michael Gambon en Pauline Collins  die met hun innemende vertolkingen zelfs de stoerste macho’s weten te ontroeren. Ofschoon archetype personages en een tikkeltje te ‘klassiek’, is Quartet toch een ‘virtuoze’ en heel humane dramedy met Hoffman niet als pianist, maar als verdienstelijk dirigent. Dát vraagt om een encore.


Genre: drama, komedie
Jaar: 2012
Regisseur: Dustin Hoffman
Cast: Maggie Smith, Tom Courtenay, Billy Connolly, Michael Gambon, Pauline Collins, Sheridan Smith, Andrew Sachs
Land: USA
Speelduur: 98 minuten

Related posts