Subscribe Now
Trending News

Blog Post

YEAR ONE
YEAR ONE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

YEAR ONE 

Harold Ramis (Dr. Egon Spengler uit Ghostbusters) mag dan wel met films als Groundhog Day geschiedenis hebben geschreven in de Amerikaanse komediewereld, met deze Year One slaat hij echter de bal volledig mis en jammer genoeg voor hem is dit grotendeels te wijten aan de onuitstaanbare Jack Black. Niet dat we deze dikkerd verguizen, per slot van rekening schitterde hij in heel wat genietbare komedies, maar vaak lijkt het of deze grapjas net iets te veel zijn best wil doen.

Het wiel mag dan al lang zijn uitgevonden en de Romeinen hebben met hun talrijke innovaties de wereld verbaasd, blijkt er toch nog een dorpje te bestaan dat bewoond wordt door een zestigtal neanderthalers. Buiten hun jachtgebied hebben ze nog nooit iets van de wijde wereld gezien, laat staan andere culturen ontmoet. Het gaat er bij deze jongens behoorlijk primitief aan toe en voor de mannen zijn er slechts twee mogelijkheden: of je bent een jager of een verzamelaar.

De niet al te pientere Zed (Jack Black) is geen van beiden, evenmin als Oh (Michael Cera) waardoor deze twee meer dan eens als dorpsgekken beschouwd worden. Niet bepaald de ideale manier om de vrouwtjes te imponeren en wanneer op een mooie dag een jachtpartij weer eens uit de hand loopt, heeft Zed er schoon genoeg van en trekt hij de richting van Het Gebied Van Kennis Van Goed En Kwaad uit. Meteen een ware uitdaging, want niet alleen is dit voor zijn stam het eindpunt van de wereld, ook staat daar een boom met magische vruchten geplant.

YEAR ONE (c) The Movie Database (TMDB)
YEAR ONE (c) The Movie Database (TMDB)

Het wetboek van het dorp kent slechts één gebod en wel dat het ten strengste verboden is om van de vruchten van deze boom te eten. Zed lapt de regel echter aan zijn laars en neemt een flinke hap uit de appel. Het gevolg is dat de arme drommel zijn biezen mag pakken in zijn geboortedorp. Niet dat de verbanning hem echt deert, want vol hoogmoed verklaart Zed dat hij op zoek is naar verruiming en best wel een maatje op zijn tocht kan gebruiken. Daar Oh beseft dat hij een gouden toekomst in zijn dorp wel mag vergeten, besluit hij om Zed te vergezellen. Het wordt echter een beslissing die hij zich snel beklaagd, want de onbekende wereld heeft wel zijn wonderen, doch ook zijn gevaren. De twee klungels worden in een mum van tijd verdacht van moord en hun geplande ontdekkingstocht ontaardt vrij snel in een vlucht die ze uiteindelijk op de slavenmarkt laat belanden waar ondertussen ook hun oude dorpsmaten tussen de koopwaar lijken te staan.

Ramis bedient zich in dit vrij infantiel scenario van allerlei afgelikte grapjes zoals bijv. het okselhaar van een holbewoonster of een achtervolging met ossen. Sommige stukken zijn zelfs oersaai, vooral dan de verhaallijnen die hun oorsprong in het Oude Testament vinden. Net zoals in vele van zijn voorgaande films komt ook bij Year One alle zwaartekracht op Jack Black te liggen en daar wringt het schoentje. Hij is nooit grappig en de geintjes net iets te krampachtig om lachsalvo’s te ontketenen. Ook hebben we hier te maken met enkele acteurs die we liever niet aan het werk zien. Waarom is er niemand die het lef heeft om Vinnie Jones duidelijk te maken dat hij echt niet kan acteren, en dus ook niet als Romeins opperbevelhebber? Wie dacht dat het niet pathetischer kon, bekijkt Oliver Platt maar eens als de nichterige hogepriester. Year One is een film die je maar beter mijdt.

Genre: komedie
Jaar: 2009
Regisseur: Harold Ramis
Cast: Jack Black, Michael Cera, Vinnie jones, Oliver Platt, David Cross, Christopher Mintz-Plasse
Land: USA
Speelduur: 93 minuten.

Related posts