Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Memory
MEMORY (c) September Film
Bioscoop

Memory 

De Mexicaanse cineast en schrijver Michel Franco is een bezige bij en stond bij ons meteen op de radar met zijn tweede langspeelfilm en doorbraak Después De Lucía ( After Lucia, 2012 ), waarmee hij de Un Certain Regard-sectie won van het prestigieuze filmfestival van Cannes. Niet alleen achter de camera en met de pen, maar ook als producent levert hij knap werk. Denken we maar aan Desde Allá ( From Afar, 2015 ) en de sterke Belgische co-productie La Civil uit 2021.

Zijn nieuwste worp is het krachtige Memory waarin we Sylvia, een uitmuntende Jessica Chastain, volgen tussen haar werk, waar ze hulpbehoevende volwassenen begeleidt, en haar bijeenkomsten bij een AA- zelfhulpgroep. De overige tijd besteedt ze aan het opvoeden van haar tienerdochter Anna, Brook Timber. Na een schoolreünie die ze afzijdig beleefd, volgt Saul (Peter Sarsgaard) haar tot aan haar deur. Ze denkt of vermoed hem te kennen uit haar verleden. De ontmoeting tussen Sylvia en Saul weekt voor beide heel wat zaken los en maakt hun levens niet minder gecompliceerd.

Memory
MEMORY (c) September Film

Het grootste respect gaat uit naar Michel Franco om Memory op een eerlijke en realistische wijze te brengen. Want een film regisseren met dergelijke zwaarwichtige thema’s is bepaald geen sinecure. Het kan gemakkelijk sentimenteel worden en vervallen in een tearjerker. Maar niets van dat, Michel Franco houdt de teugels strak en vermijd de valkuilen bijgestaan door een fantastische cast.

Wat een prestatie van Jessica Chastain als dochter uit een disfunctionele familie die gebukt gaat onder trauma’s uit het verleden. De actrice spat van het scherm en brengt met haar veelzeggende gelaatsuitdrukkingen de prent naar een hoger niveau. Ook Peter Sarsgaard zet een sublieme vertolking neer als Saul. Al van bij het begin neemt de film je bij de kraag om je na iets meer dan anderhalf uur terug los te laten in een muisstille bioscoopzaal. Tussenin deze twee klasbakken fungeert Brook Timber als Anna, de ontbrekende schakel tussen Sylvia en Saul.

Memory
MEMORY (c) September Film

Michel Franco schreef zelf het scenario van Memory en maakte een oprechte film die beetje bij beetje onder de huid kruipt en daar geruime tijd blijft hangen. Een fijngevoelige langspeelfilm over vergeten, het verwerken van trauma’s of eerder er proberen mee overeind te blijven, maar ook het omgaan met schuldgevoelens. Twee getroebleerde personages die elkaar vinden worden prachtig vertolkt door Peter Sarsgaard, die terecht de Volpi Cup won voor beste acteur op het filmfestival van Venetië, en een al evenwaardige rol van Jessica Chastain, die zeker ook een nominatie verdient.

Net zoals Nuevo Orden ( New Order, 2020 ) is Memory opnieuw een productie van MUBI, hier verdeeld door September Film en misschien wel één van de belangrijkste zomerreleases van dit jaar. Wij kunnen alleen maar volmondig zeggen: ga deze parel in de bioscoop zien.

Genre: Drama
Jaar: 2023
Regisseur: Michel Franco
Cast: Jessica Chastain, Peter Sarsgaard, Brook Timber
Land: Mexico, Verenigde Staten
Duur: 103 Minuten

Related posts