Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE RAILWAY MAN
COLIN FIRTH in THE RAILWAY MAN (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE RAILWAY MAN 

Het indrukwekkende verhaal van The Railway Man is gebaseerd op de gelijknamige bestseller-memoires van Eric Lomax, een lieve, verlegen oud-legerofficier met een passie voor treinen die een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) heeft overgehouden aan de onmenselijke gebeurtenissen die hem zijn overkomen in de Tweede Wereldoorlog. In 1942 gaven de Engelsen zich in Singapore over aan het Japanse militarisme. De meeste krijgsgevangenen worden in Thailand tewerkgesteld om een 415 kilometer lange spoorlijn door de jungle naar Birma aan te leggen.

In deze hel vinden meer dan 80.000 mensen de dood, waaronder ruim 6.000 Britten. De 21-jarige Eric Lomax heeft het geluk dat hij zich nuttig mag maken als technicus, maar de pech dat hij wordt betrapt nadat hij een radiozender in elkaar heeft geknutseld. Dat de verschrikkelijke martelingen de rest van zijn leven beheersen, ontdekt ook Patricia Wallace die in 1980 halsoverkop met hem in het huwelijk treedt.

NICOLE KIDMAN in THE RAILWAY MAN (c) The Movie Database (TMDB)
NICOLE KIDMAN in THE RAILWAY MAN (c) The Movie Database (TMDB)



Jonathan Teplitzky’s The Railway Man is een sterk drama dat zich afspeelt in twee verschillende tijdsperiodes. Enerzijds zie je het spannend in beeld gezette ondraaglijke leed dat de jonge Lomax (met verve gespeeld door Jeremy Irvine) ondergaat in fel contrast met het mooie exotische landschap. Anderzijds wordt boeiend ingezoomd op de oudere Lomax (overtuigend en doorleefd vertolkt door A-lister Colin Firth) die pakweg dertig jaar na de verschrikkelijke feiten nog altijd psychisch en relationeel worstelt om sociaal te overleven.

The Railway Man is een waargebeurd overlevingsdrama dat strak geregisseerd is, doordacht wordt opgebouwd en ontroerend wordt afgerond met een emotionele climax die benadrukt dat een oorlog eigenlijk geen winnaars telt. De fans van Nicole Kidman blijven spijtig genoeg op hun honger omwille van miscasting van hun Aussie-diva. Dit mag zeker geen reden zijn om niet naar dit gevoelige en bij momenten beklijvende psychologische oorlogsdrama op te sporen.


Genre: drama
Jaar: 2013
Regisseur: Jonathan Teplitzky
Cast: Colin Firth, Nicole Kidman, Jeremy Irvine, Stellan Skarsgård, Hiroyuki Sanada
Land: UK, Australië, Frankrijk, Zwitserland
Speelduur: 116 minuten

Related posts