Subscribe Now
Trending News

Blog Post

INTERSTELLAR
INTERSTELLAR (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

INTERSTELLAR 

Met Interstellar duikt Christopher Nolan indrukwekkend de kosmos in met een humaan en hoopgevend verhaal dat steunt op de wetenschappelijke theorieën van de gerenommeerde Amerikaanse natuurkundige Kip Thorne, de expert op het vlak van zogenaamde wormgaten – ook bekend als de Einstein-Rosen-brug -, waardoor de mogelijkheid bestaat om in de tijd te reizen. Fasten your spacebelts!

Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst. Door het ecologische ‘je-m’en-foutisme’ van de ‘moderne’ stervelingen is de aarde zo vervuild geraakt en het klimaat dermate ingrijpend veranderd (het dagelijkse leven wordt gedomineerd door hevige stof- en zandstormen) dat er geen gewassen meer groeien. De maïsvoorraad is bijna op waardoor er een onomkeerbare hongersnood dreigt. Bovendien hangt er een apocalyptische vibe in de lucht. Hoewel NASA niet meer bestaat, ontdekt een groep overblijvende onderzoekers een mysterieus wormgat in het zonnestelsel. Misschien is dit wel die unieke kans om de aarde te redden van de totale ondergang? 

JESSICA CHASTAIN in INTERSTELLAR (c) The Movie Database (TMDB)
JESSICA CHASTAIN in INTERSTELLAR (c) The Movie Database (TMDB)

Cooper, een al bij al geniale wetenschapper (landbouwer, ingenieur, piloot) wordt gerekruteerd om samen met een ‘verliefde’ astronaute de mogelijkheden te exploreren om in de ruimte te reizen naar een andere dimensie van het universum. Hun missie is dus geen zoektocht naar buitenaards leven of één of andere wereldrijke rijkdom, maar om het voortbestaan van het menselijke ras te vrijwaren. Hail Atlantis!

Zoals bij alle Nolan-producties was ook Interstellar lange tijd gehuld in een waas van mysterie, hield iedereen die bij de film betrokken was de lippen stijf op elkaar en vond een groot deel van de opnames plaats in de bijna onbereikbare IJslandse Svínafellsjökull-gletsjer. Dit bijna drie uur durende sciencefiction-drama is Nolans meest ambitieuze, maar ook zijn beste film uit zijn opmerkelijk succesvolle carrière omwille van het puike plot vol onvoorspelbare wendingen, de adrenaline stuwende actie en intense spanning, de scherpzinnige mise-en-scène en het bescheiden cinematografische eresaluut aan H.G. Wells, de fantast die al meer dan een eeuw geleden ‘The Time Machine’ bij de mensheid introduceerde.

Ofschoon Nolans vaste cameraman Wally Pfister deze keer niet beschikbaar was, trakteert Nederlander Hoyte van Hoytema de kijker op een reeks adembenemende ruimte- en natuurbeelden (het denderend ‘surfen’ met een ruimteveer op de gigantische Tsunami-golven!). En dan hebben we het nog niet gehad over de indrukwekkende ‘sterren’-cast (Anne Hathaway, Jessica Chastain, Casey Affleck, John Lithgow, Michael Caine, Matt Damon en Ellen Burstyn) die ijzersterk wordt gedirigeerd door Matthew McConaughey en jawel: het zogenaamde McConaissance continues!

 Bovendien is Nolans epische ruimte-opera (op geweldige muziek van Hans Zimmer) een fantastische mix van 2001: A Space Odyssey en Gravity én desondanks het monster-budget en de visueel spetterende speciale effecten slaagt de gedreven filmmaker er evenwel toch nog in om zowel inhoudelijk als vormelijk zijn typische (bijna unieke) ‘cinema d’auteur’-stempel op dit magnum opus te drukken. Voor de slechte verstaanders: Interstellar is een geniale blockbuster van topkwaliteit.


Genre: drama, sciencefiction
Jaar: 2014
Regisseur : Christopher Nolan
Cast: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Bill Irwin, Ellen Burstyn, Michael Caine
Land: USA
Speelduur: 169 minuten

Related posts