Subscribe Now
Trending News

Blog Post

INNERSPACE
INNERSPACE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

INNERSPACE 

Tuck Pendleton (Dennis Quaid) is een militaire piloot, die naast het verorberen van alcoholische sappen ook voor allerlei waaghalzerij te vinden is. Bijvoorbeeld voor een project waarin hij verkleind wordt en via een soort van ruimtecapsule het lichaam van een konijn moet verkennen. Het experiment loopt echter fout af, want Tuck komt in het lichaam van de sullige winkelbediende Jack (Martin Short) terecht. Nonsens die doen denken aan de B-films uit de jaren ’50 en dus een kolfje naar de hand van Joe Dante.

INNERSPACE (c) The Movie Database (TMDB)
INNERSPACE (c) The Movie Database (TMDB)

Het beste aan de film zijn de special effects. Innerspace werd dan ook de enige door Joe Dante geregisseerde film die een Oscar won en wel voor de visuele effecten die er soms vies uitzien (het is nu eenmaal het binnenste van een menselijk lichaam), maar evenzeer verbluffend. De Oscar was zowat het enige positieve, want Warner hoopte stiekem dat Innerspace het even goed zou doen als Gremlins, de vorige samenwerking tussen Joe Dante en Steven Spielberg, maar de film werd een grote flop aan de kassa.

Dante liet zich inspireren door zijn geliefkoosd paradepaardje, de B-films uit de jaren 50. Dat zie je niet alleen in de aanpak, maar bijvoorbeeld ook aan de casting van William Schallert als dokter, een rol die hij eveneens vertolkte in de iconische The Incredible Shrinking Man uit 1957. Innerspace bevat alle gekende Joe Dante-elementen, dat gaat van de vertrouwde rol van karakterkop Dick Miller tot de Looney Tunes-achtige insteek, zonder dat hij al te veel de pedalen verliest. Dante stond er ook op dat het een komedie was, want het oorspronkelijke idee was om van deze absurde premisse een sciencefiction-achtige spionagefilm te maken, maar dat zag Dante niet zitten. Toen het script herschreven werd tot een soort van Dean Martin/Jerry Lewis-komedie, was Dante overigens niet de eerste keuze, wel Robert Zemeckis, maar die had geen interesse om hieraan zijn vingers te verbranden.

Hoewel soms wat te onnozel blijft Innerspace een leuk stukje cinema met prima vertolkingen van Dennis Quaid, Meg Ryan, die later in het huwelijksbootje stapte met Quaid, en de geestige Martin Short. Verstand op nul en je laten meeslepen door eighties-ongein dat visueel nog sterk overeind blijft, iets wat je niet van andere soortgelijke titels kan zeggen.

Genre: actie, komedie
Jaar: 1987
Regisseur: Joe Dante
Cast: Dennis Quaid, Martin Short, Meg Ryan, Robert Picardo, Kevin McCarthy
Land: USA
Speelduur: 119 minuten

Related posts