Subscribe Now
Trending News

Blog Post

COLLATERAL
TOM CRUISE in COLLATERAL (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

COLLATERAL 

Max Durocher (Jamie Foxx) denkt dat het een nacht zal worden zoals zo veel anderen. Rijdend in zijn taxi door de drukke straten van Los Angeles luistert hij naar de verhalen van zijn passagiers, terwijl hij zelf mijmert over zijn eigen dromen. Trots is hij niet op zijn werk, zo vertelt hij zijn zieke moeder dat hij de kost verdient door sterren te vervoeren met een limousine. Wel is hij een taxichauffeur die er prat op gaat dat alles volgens de (nette) regeltjes verloopt.

Op een avond pikt Max een goed geklede man op met de naam Vincent (Tom Cruise). Hij biedt de chauffeur 700 dollar aan als hij hem belooft naar vijf haltes te brengen en daar te wachten. An offer you can’t refuse, maar helaas lijkt Vincent na korte tijd een helse huurmoordenaar waaraan niet te ontsnappen valt. Het is het begin van een kat- en muisspel, enigszins weinig verrassends ,maar met een genie met Michael Mann aan boord een unieke gelegenheid om in zijn typische stijl Los Angeles by night te ontdekken. En natuurlijk die rol van Tom Cruise…

JAMIE FOXX in COLLATERAL (c) The Movie Database (TMDB)
JAMIE FOXX in COLLATERAL (c) The Movie Database (TMDB)

Gladgestreken posterboy of de enige echte overblijvende echte Hollywood-acteur, het is maar hoe je het bekijkt. Feit is wel dat Cruise vriend en vijand verbaast met zijn keuze, want hij speelt de onverbeten bad guy die voor niets of niemand wijkt. Het soort kerel dat je liever niet tegenkomt. Het duurt dan ook niet lang vooraleer de straten van Los Angeles opgeschrikt worden door de helse daden van Vincent en de politie – in pure Miami Vice-stijl – de klopjacht inzet.

Het aparte verhaal kwam uit het brein van de  Australische scenarioschrijver Stuart Beattie, die op zijn zeventiende een taxi van het vliegveld van Sydney naar huis nam. Tijdens die rit kwam hij op het idee dat er op de achterbank een moordzuchtige maniak zat waarmee de chauffeur een gesprek aanknoopt. Het script dat bij aanvang de ronde deed als The Last Domino werd veel aangehaald in Hollywood. Zowel aan Spike Lee, Martin Scorsese als Steven Spielberg werd gevraagd om het scenario te verfilmen, toch sloegen ze één voor één het aanbod af tot Michael Mann er wel iets in zag. Stuart Beattie vroeg aan de studio of ze Robert De Niro als Max wilden casten, maar de Hollywoodbonzen weigerden  en vonden dat ze voor een jongere acteur moesten gaan. Een fantastische keuze zo bleek, want Cruise werd onherkenbaar als meedogenloze killer. Ter voorbereiding op de film moest Tom Cruise van Mann overigens FedEx-pakjes afleveren in een drukke markt in Los Angeles zonder dat iemand hem herkende. Wat dus perfect lukte. Let trouwens ook op de in feite altijd schitterende, maar toen nog vrij onbekende, Mark Ruffalo.

Jaren na datum blijft Collateral best wel overeind, ofschoon de toevalligheden net iets te veen van het goede zijn om de film zonder de nodige opgetrokken wenkbrauwen te bekijken. Maar Michael Mann blijft natuurlijk wel Michael Mann en wederom slaagt hij erin, weliswaar met dank aan DOP’ers Dion Beebe en Paul Cameron, om het gevaar van een grootstad feilloos op film vast te leggen. Nog een kleine voetnoot voor zij die deze film op fysieke media willen: vermijd de 4K want die ziet er niet uit, investeer beter je geld in de (betere) Blu-ray.

 
Genre: actie, thriller
Jaar: 2004
Regisseur: Michael Mann
Cast: Tom Cruise, Jamie Foxx, Jada Pinkett Smith, Mark Ruffalo, Peter Berg, Bruce McGill
Land: USA
Speelduur: 119 minuten

Related posts