Subscribe Now
Trending News

Blog Post

A JESTER’S TALE
A JESTER'S TALE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

A JESTER’S TALE 

Wie wil weten waar Terry Gilliam de mosterd haalde voor zijn Monty Python-animaties, moet beslist eens een film van Karel Zeman bekijken. Het Britse Second Run bracht de dvd van A Jester Tale (Bláznova kronika) uit 1964 uit. Het is zonder twijfel het bekendste werk van deze legendarische Tsjechische filmmaker. Na 80 minuten weet je meteen waarom bijv. Tim Burton of de Quay Brothers hem als inspiratiebron aanhalen. Zeman heeft er in zijn carrière een handelsmerk van gemaakt om live-action met animatie te mengen. Het resultaat is ronduit verbluffend. Ofschoon deze film al meer dan 40 jaar oud is, oogt het resultaat verre van gedateerd.

A Jester's Tale
A JESTER’S TALE (c) IMDB Pro

Het scenario is geschreven door Pavel Juráček (Ikarie XB1). Het verhaal van de joker en de deserterende huurling, dat zich tijdens de Dertigjarige Oorlog van 1618-1648 in Moravië afspeelt, lijkt op het eerste gezicht misschien op een onschuldig sprookje, eigenlijk is het een keiharde satire die alle despoten uit de geschiedenis hekelt. Zelf omschrijft Zeman zijn werk als een ‘pseudo – historische’ film. Meer dan eens merk je invloeden van cinemapionier George Méliès, omdat Zeman zo wat alles gebruikt om van zijn film een verbluffend geanimeerd spektakel te maken, zo kan bijv. een simpele inktvlek voor wonderen zorgen.

A Jester Tale is grappig, maar het is vooral een visueel festijn waarbij je zonder meer terugdenkt aan tijden toen de film- en animatiewereld er zonder CG-effecten wel minder realistisch, maar toch mooier uitzag. De film was jarenlang onvindbaar, maar dankzij Second Run weer van onder het stof gehaald en op een piekfijne gerestaureerde dvd uitgebracht.

A Jester's Tale
A JESTER’S TALE (c) IMDB Pro

Genre: drama, sprookje
Jaar: 1964
Regisseur: Karel Zeman
Cast: Petr Kostka, Miloslav Holub, Emília Vášáryová
Land: Tsjechoslowakije
Speelduur: 127 minuten

Related posts