Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE ELECTRIC HORSEMAN
ROBERT REDFORD in THE ELECTRIC HORSEMAN (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE ELECTRIC HORSEMAN 

Nostalgie kan vreemde dingen doen met een mens, maar als kind was ondergetekende gefascineerd door de filmposter van The Electric Horseman. Een ruiter die door de Las Vegas Boulevard paradeert en van kop tot teen getooid is met flikkerende lichtjes, iets wat later overgenomen werd door Chris Isaak tijdens diens liveconcerten.

Heeft Scorsese zijn Robert De Niro, dan kun je zeggen dat Sydney Pollack Robert Redford als favoriete acteur had. The Electric Horseman werd hun vijfde samenwerking. Het begon in 1966 met This Property Is Condemned en later volgden Jeremiah Johnson, The Way We Were met Barbara Streisand en Three Days Of The Condor. Ook daarna waren de twee onafscheidelijk, want in 1985 zou Redford samen met hem Out Of Africa doen en vijf jaar later zou hij ook nog eens in Havana de hoofdrol opeisen. Ook Redfords tegenspeelster, Jane Fonda was geen onbekende voor Pollack, want op het einde van de 60’s deed hij met haar They Shoot Horses, Don’t They?. Fonda en Redford in één film dus, ook dat was geen primeur, want de twee stonden al eens tegenover elkaar in zowel The Chase van Arthur Penn en Barefoot In The Park.

THE ELECTRIC HORSEMAN (c) The Movie Database (TMDB)
THE ELECTRIC HORSEMAN (c) The Movie Database (TMDB)

Het verhaal rond de voormalig kampioen-rodeorijder Norman “Sonny” Steele (Robert Redford) is wat simpel, maar door het vakmanschap werkt het toch twee uur. De eerste beelden die we van Sonny zien, zijn niet al te fraai: een ladderzatte cowboy die niet eens twee zinnen kan onthouden en die geen minuut kan rechtstaan. De eens gevierde kampioen is nu niet meer dan het uithangbord van ontbijtgranen geworden en zijn job bestaat erin om op evenementen rondjes te rijden als The Electric Horseman, een cowboy wiens kostuum vol gesjouwd is met lichtjes. De nieuwste opdracht voor Sonny is een promotiecampagne in Las Vegas waar hij met een volbloed racepaard in de casino’s moet optreden. De rodeorijder merkt dat het racepaard gedrogeerd is en gewond is geraakt. Sonny identificeert zich met het paard en besluit om het dier uit zijn benarde toestand te bevrijden door hem vrij te laten in de nabijgelegen prairie. Televisiereportster Hallie Martin (Jane Fonda) wil alles te weten komen en gaat op zoek naar Sonny.

Voor niet-Westerse ogen lijkt dit verhaal uiteraard op en top Amerikaans, maar hoewel Pollack al sterker uit de hoek kwam, weet de in 2008 overleden topregisseur toch op een subtiele, zelfs ontroerende manier de relatie tussen mens en dier weer te geven. Het tragische besef gebruikt te worden en het hunkeren naar vrijheid, wordt op deze film perfect in beeld gebracht met als rode draad een romance van twee karakters, die op het eerste gezicht niet met elkaar matchen. Fonda die als modepopje met hoge hakken door de prairie strompelt, terwijl Redford geen moer geeft om het opgefokte wereldje van de journaliste. Af en toe laat Pollack wat ruimte vrij om het over persvrijheid en de interpretatie ervan te hebben, maar het blijft oppervlakkig en in de eerste plaats is The Electric Horseman een romantische komedie die geruggesteund wordt door twee perfecte acteurs. Los van het gekibbel en de vrijscènes is er ook plaats voor heel wat actie, maar dat is heerlijke ouderwetse, burleske kolder in de stijl van pakweg de Dukes Of Hazzard, en of we dat fantastisch vinden! 


Genre: drama
Jaar: 1979
Regisseur: Sydney Pollack
Cast: Robert Redford, Jane Fonda, Valerie Perrine, Willie Nelson, John Saxon, Nicolas Coster, Allan Arbus, Wilford Brimley, Will Hare, Basil Hoffman, Timothy Scott, James Sikking, James Kline, Frank Speiser, Quinn K. Redeker
Land: USA
Speelduur: 120 minuten

Related posts