Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GETAWAY
GETAWAY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

GETAWAY 

Ethan Hawke zal wellicht altijd een buitenbeentje in de filmwereld blijven. Aan Julie Delpy’s zijde is hij in staat om de beste relatiedrama’s neer te zetten (de Before-trilogie), maar hij is ook het soort acteur dat alles grijpt wat in zijn schoot wordt geworpen. Ofschoon Getaway als puur entertainment enigszins nog overeind blijft, vrezen we toch dat deze actiefilm in dat laatste rijtje thuishoort. Zelfs de schoonheid van Selena Gomez kan daar niets aan veranderen, integendeel…

GETAWAY (c) The Movie Database (TMDB)
GETAWAY (c) The Movie Database (TMDB)

Ondanks zijn gelijkaardige titel heeft deze film niets met de Sam Peckinpah-klassieker met Steve McQueen te maken. De film zelf kan worden omschreven als één grote achtervolging, want enig verhaal is niet te bespeuren. Brent Magna (Ethan Hawke) is een gewezen racekampioen die wordt gedwongen om achter het stuur van een grijze Ford Mustang te kruipen. Eens in de wagen vertelt een vreemde stem hem via een luidspreker dat hij maar beter doet wat hem wordt opgedragen, ten minste als hij zijn vrouw nog levend wil terugzien. De rijkunsten van de piloot worden immers gebruikt om de straten van Sofia (want ja, de prent speelt zich in Bulgarije af) vrij te maken voor een bende bankovervallers. Tijdens de wilde vlucht krijgt Brent het irriterende gezelschap van The Kid (Selena Gomez). En jawel, toeval of niet: de jonge tiener blijkt de dochter van de bankdirecteur te zijn.

Het verhaal is inderdaad maar van weinig of geen belang. Meer zelfs, je stelt je best niet te veel vragen bij sommige subplots. Het enige waar je aan denkt als je deze prent bekijkt, is dat maker Courtney Solomon zich ongetwijfeld liet inspireren door sensatiefilmer Luc Besson, want net als in zijn films (Taxi bijvoorbeeld) vliegen ook in Getaway de talrijke stuk gereden politiewagens je om de oren. Jammer genoeg maakt Solomon veel te veel gebruik van zenuwachtig camerawerk, waardoor je na een tijdje helemaal de draad kwijt bent. Ethan Hawke doet wat van hem wordt verwacht, desalniettemin is het vooral Selena Gomez die teleurstelt. De jonge Texaanse ziet er wel stralend uit, maar slaagt er ook in om na een paar minuten aardig op de zenuwen te werken. Wie van een film één grote achtervolging zonder diepgang verwacht zal Getaway waarschijnlijk de hemel in prijzen, wie iets zinnigs verwacht laat hem best links liggen.


Genre: actie
Jaar: 2013
Regisseur: Courtney Solomon
Cast: Ethan Hawke, Selena Gomez, Jon Voight
Land: USA
Speelduur: 90 minuten

Related posts