Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Small Things Like These van Tim Mielants opent 51ste editie Film Fest Gent
SMALL THINGS LIKE THESE (c) Film Fest Gent
Nieuws

Small Things Like These van Tim Mielants opent 51ste editie Film Fest Gent 

Small Things Like These, de derde langspeelfilm van de Belgische regisseur Tim Mielants (De Patrick, WIL), is de officiële openingsfilm van Film Fest Gent 2024. Op woensdag 9 oktober mag Mielants het startschot geven voor de 51ste editie van het internationaal filmfestival. Het aangrijpende drama met Oscarwinnaar Cillian Murphy in de hoofdrol vertelt het verhaal van een kolenhandelaar in het Ierland van de jaren ‘80 die op een geheim van het plaatselijke klooster stoot.

De Iers-Belgische productie Small Things Like These mocht in februari de Berlinale op gang trekken en zal zijn Belgische première beleven als openingsfilm van Film Fest Gent. In Berlijn kreeg de film lovende kritieken van de internationale pers en won actrice Emily Watson de Zilveren Beer voor Beste Bijrol.

Small Things Like These is een verfilming van de gelijknamige roman van Claire Keegan, bekend van haar kortverhaal Foster dat eerder al een filmbewerking kreeg als The Quiet Girl. Het verhaal speelt zich af in een kleine havenstad in Ierland tijdens de jaren ’80, waar de katholieke kerk een verstikkende invloed uitoefende. Bill Furlong (Cillian Murphy), een kolenhandelaar en vader van vijf dochters, leidt een bescheiden leven. Zijn rustige bestaan wordt verstoord wanneer hij een geheim ontdekt in een plaatselijk klooster, geleid door Sister Mary (Emily Watson). Deze ontdekking dwingt Bill om zijn eigen stilzwijgen onder de loep te nemen.

Zonder ze bij naam te noemen, werpt Small Things Like These een licht op de misbruikpraktijken van de Magdalena-wasserijen die decennialang vrouwen – vaak jonge, alleenstaande moeders – huisvestten in erbarmelijke omstandigheden. In 2013 kwamen er officiële excuses van de Ierse staat aan de tienduizenden slachtoffers.

Tim Mielants
TIM MIELANTS (c) Film Fest Gent

De voorbije jaren verwierf de Belgische cineast Tim Mielants naam en faam in binnen- én buitenland. Nog vóór zijn langspeeldebuut De Patrick (2019), regisseerde hij het derde seizoen van de Britse tv-serie Peaky Blinders (2016), waar hij voor het eerst op set stond met Cillian Murphy, de Ierse acteur die in maart een Oscar won voor zijn rol als J. Robert Oppenheimer in Christopher Nolans veelbesproken biopic. Na het succes van De Patrick en WIL (2023), beide goed voor zeven Ensors, werkten Mielants en Murphy opnieuw samen voor Small Things Like These. Murphy en Alan Moloney gaven aanvankelijk de opdracht voor de bewerking van Keegans roman aan Enda Walsh via hun bedrijf Big Things Films. Murphy overhandigde het script persoonlijk aan Mielants, wat ertoe leidde dat Matt Damon als producent bij het project betrokken raakte via Artists Equity, de studio die hij mede-oprichtte met Ben Affleck en die de film financierde.

Naast Tim Mielants was er ook een grote Belgische inbreng op verscheidene andere posten. De tactiele fotografie is van de hand van DoP Frank van den Eeden (Close, Holly), voor de montage rekende Mielants op Alain Dessauvage (Close, La civil). Senjan Jansen zorgde voor de muziekcompositie.

Small Things Like These is een productie van Murphy en Alan Moloney via Big Things Films samen met Catherine Magee. Matt Damon en Drew Vinton zijn de producenten voor Artists Equity. Aanvullende financiering kwam van Screen Ireland/Fís Éireann en de film werd in België gecoproduceerd door Wilder Content, het productiehuis van Tim Mielants en Bert Van Dael.

Kinepolis Film Distribution brengt de film in de Belgische zalen in november 2024.

Small Things Like These
SMALL THINGS LIKE THESE (c) Shane O’Connor

Related posts