Subscribe Now
Trending News

Blog Post

IKE: COUNTDOWN TO D-DAY
TOM SELLECK in IKE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

IKE: COUNTDOWN TO D-DAY 

Over de landing in Normandië die het verloop van de Tweede Wereldoorlog in het voordeel van de geallieerden bracht, zijn al ontelbare films gemaakt. De bekendste voorbeelden zijn Dunkirk, het over the top gemaakte Overlord, Saving Private Ryan en waarschijnlijk historisch het meest correcte The Longest Day. Compleet onbekend is Ike: Countdown to D-Day.

Dwight David Eisenhower die de bijnaam Ike kreeg, was de opperbevelhebber van de Geallieerde Expeditiemacht in Europa en stond zowel aan de leiding van Operatie Torch in Noord-Afrika als Operatie Overlord die de invasie van Normandië zou inluiden om zo de Duitsers op hun knieën te krijgen.

Wie een biografie verwacht, wat veel interessanter zou geweest zijn , moeten we teleurstellen. Regisseur Robert Harmon die voor eeuwig en altijd verbonden zal blijven met de Rutger Hauer-klassieker The Hitcher kiest voor een verhaal dat  zich toespitst op de verovering van het Franse vasteland. 

Ike: Countdown to D-Day is vooral interessant voor wie niets afweet van de Tweede Wereldoorlog, maar voor wie daar wel in thuis is, wordt het gewoon wat afhaspelen van geschiedkundige weetjes. Ike, verrassend goed vertolkt door Tom Selleck die we ons voor altijd zullen herinneren als Magnum, moet er in korte tijd zien in te slagen om de leiders van de Europese bondgenoten aan zijn zijde te krijgen voor Operatie Overlord waarvan het bij voorbaat vaststaat dat de verliezen ontzettend hoog zullen zijn. 

Op Timothy Bottoms na die we kennen van The Last Picture Show van Peter Bogdanovich na, bestaat de rest van de cast uit een groot aantal onbekenden. En hoewel houterig vertolkt, toch degelijk. Ike: Countdown to D-Day is een film die je niet vaak op de streamingdiensten ziet opduiken, maar wel geregeld ligt te glunderen in de 1 euro-bakken op de rommelmarkten. Meenemen als de Tweede Wereldoorlog tot je interessesfeer behoort, want hoewel de film louter uit dialogen bestaat is hij meer dan degelijk.

Genre: oorlog
Jaar: 1987
Regisseur: Robert Harmon
Cast: Tom Selleck, James Remar, Timothy Bottoms, Gerald McRaney, Ian Mune
Land: USA
Speelduur: 89 minuten

Related posts