Subscribe Now
Trending News

Blog Post

JULIE ZWIJGT GESELECTEERD VOOR FILM FEST GENT
JULIE ZWIJGT (c) Paradiso Films
België boven

JULIE ZWIJGT GESELECTEERD VOOR FILM FEST GENT 

Julie Zwijgt, het debuut van Leonardo van Dijl in een productie van De Wereldvrede, beleeft zijn Belgische première op de 51ste editie van Film Fest Gent. Na reeds een heleboel internationale filmfestivals, waaronder Karlovy Vary, Melbourne, Sarajevo en het Poolse New Horizons en binnenkort ook het prestigieuze filmfestival van Toronto, is het in oktober de beurt aan België en zal de film vertoond worden binnen de sectie Gala & Specials in aanwezigheid van cast en crew.

“Op donderdag 10 oktober tijdens Film Fest Gent wordt Julie’s stilte eindelijk hoorbaar. Laat ons die dag in Gent eens goed samen schreeuwen om niet alleen Julie te vieren, maar ook een belangrijke dialoog op te starten die zowel het welzijn van Julie en haar generatie aanbelangt, maar eveneens dat van ieder van ons. Ik kijk er ontzettend naar uit”, aldus Leonardo van Dijl.
In Cannes werd zijn meeslepend langspeeldebuut onder massale belangstelling gepresenteerd in de Semaine de la Critique, de oudste nevensectie van het filmfestival van Cannes en won er drie prijzen. In de internationale pers – onder meer in Variety, The Guardian en The Hollywood Reporter – werd de film geprezen om zijn urgente thematiek en pretentieloze stijl.

Julie Zwijgt gaat over een jonge belofte bij een tennisclub wiens leven volledig in het teken staat van sport. Wanneer de coach die haar naar de top brengt plotseling geschorst wordt, start de club een onderzoek. Alle spelers worden gevraagd om hun ervaringen te delen. Maar Julie zwijgt.

Het titelpersonage wordt gespeeld door nieuwkomer en tennisspeler Tessa Van den Broeck. Belangrijke bijrollen zijn er voor Koen De Bouw, Ruth Becquart, Pierre Gervais, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron.

Ruth Becquart schreef het scenario samen met Leonardo van Dijl. Achter de schermen werkten o.a. DOP Nicolas Karakatsanis, monteur Bert Jacobs en componist Caroline Shaw mee. Leonardo van Dijl studeerde aan het RITCS en LUCA School of Arts in Brussel en won in 2015 een VAF Wildcard voor zijn eindwerk. Met die prijs maakte hij de kortfilm Stephanie (2020), die geselecteerd werd voor de kortfilmcompetitie in Cannes en ook te zien was in San Sebastián en Toronto. Beide films richten, net zoals Julie Zwijgt, hun lens op de sportwereld en werden vertoond op Film Fest Gent.

Met Julie Zwijgt maakte van Dijl een film over stilte en zwijgen, geen evidente keuze voor een eerste langspeler, maar voor de regisseur wel een belangrijke, omdat we allemaal wel zwijgen over dingen. Een universeel thema dus. Die thematiek raakte ook de Japanse tennisster en viervoudig Grand Slam-winnares Naomi Osaka, die in 2021 als een van de eerste topsporters openlijk sprak over de tol van de immense psychologische druk in de sportwereld. Met haar productiehuis Hana Kuma zette ze haar schouders mee onder het project van van Dijl. Vorige week raakte bekend dat de film op de shortlist staat voor de 37ste European Film Awards.
Distributeur Paradiso Films brengt Julie Zwijgt in de Belgische zalen op 16 oktober 2024.

Related posts