Subscribe Now
Trending News

Blog Post

DIPLOMATIE
ANDRE DUSSOLLIER in DIPLOMATIE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

DIPLOMATIE 

Samen met Rainer Werner Fassbinder en Wim Wenders mag Volker Schlöndorff zich tot de belangrijkste Duitse cineasten rekenen. De gewezen assistent van legendes als Alain Resnais, Jean-Pierre Melville of Louis Malle is vooral bekend door klassiekers als Die verlorene Ehre der Katharina Blum en Die Blechrommel.

Diplomatie wordt vaak (terecht) als Schlöndorffs majestueuze terugkeer naar het witte doek beschouwd. Voor de Duitser, die in Frankrijk opgroeide, was de film tevens een terugkeer naar zijn geliefde Parijs. Vijftig jaar nadat hij meewerkte aan Zazie Dans Le Metro (zijn debuut als assistent) kon hij opnieuw een film over de grootstad draaien, want net als in de burleske klassieker van Malle is ook in Diplomatie Parijs het derde personage.

DIPLOMATIE (c) The Movie Database (TMDB)
DIPLOMATIE (c) The Movie Database (TMDB)

Diplomatie is gebaseerd op een toneelstuk van Cyril Gély, dat losjes op ware feiten is gebaseerd. Het is een gesprek waar de mensheid weinig weet van heeft, maar wel het wereldbeeld heeft veranderd. Alles speelt zich af op één dag: 25 augustus 1944. Hitler heeft het inmiddels door dat hij zijn Derde Rijk mag opdoeken, maar voor de Fransen heeft hij nog een verrassing in petto: de complete vernietiging van hun hoofdstad.

Generaal Dietrich von Choltitz (Niels Arestrup) krijgt de opdracht van de Führer om Parijs op te blazen. De Zweedse diplomaat Raoul Nordling (André Dussollier) heeft weet van deze plannen en probeert de generaal om te praten. Wat volgt is een boeiend gesprek in het hotel Meurice aan de Rue de Rivoli waarin vooral diplomatie regeert. Het is meer dan alleen maar het plichtsbesef van een militair die doet wat hem wordt bevolen, de generaal beseft evengoed dat hij door het negeren van het bevel zijn eigen doodvonnis tekent, net als dat van zijn familie. Wat heeft de grootste waarde? Een stad die je niet kent, sparen of je eigen familie veilig stellen?

Op papier lijkt een 80 minuten durend gesprek tussen een Duitse generaal en een diplomaat weinig attractief, maar Diplomatie is uitstekende auteurscinema. Dat is niet alleen de verdienste van Volker Schlöndorff, maar ook dankzij het hoge acteerspel van de twee vertolkers die deze rol door en door kennen, omdat zij er in het toneelstuk mee op de Franse planken hebben gestaan. Een regelrechte aanrader dus, en zeker niet alleen voor mensen die kicken op historische feiten, want Volker Schlöndorff benadrukt vooral de menselijke (ook al is de opponent een monster) kant van het dilemma.


Genre: drama, historisch
Jaar: 2014
Regisseur: Volker Schlöndorff
Cast: André Dussollier, Niels Arestrup, Burghart Klaussner, Robert Stadlober, Charlie Nelson, Jean-Marc Roulot, Stefan Wilkening, Thomas Arnold
Land: Frankrijk
Speelduur: 81 minuten

Related posts