Subscribe Now
Trending News

Blog Post

L’ ÉCUME DES JOURS
L'ECUME DES JOURS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

L’ ÉCUME DES JOURS 

Dat het gunstig fiscaal Tax Shelter-regime van de federale overheid grote buitenlandse filmproducties naar België weet te lokken, is allang overduidelijk. In de voetsporen van zijn beruchte landgenoot François Ozon (Angel, Potiche), koos ook Michel Gondry (het genie achter Eternal Sunshine Of The Spotless Mind) ons land uit voor de opnames van zijn Frans-Belgische coproductie L’Écume Des Jours, een verfilming van Boris Vians gelijknamige controversiële cultboek uit 1947.

L’ Écume Des Jours vertelt het poëtische verhaal van de idealistische en welgestelde Colin, een jonge creatieve uitvinder. Op een fuif ontmoet hij Chloé, een timide sympathieke vrouw die voor hem de incarnatie is van ‘Chloé’, de sfeervolle bluessong van Duke Ellington. Het is liefde op het eerste gezicht. Eens getrouwd, is hun idyllisch geluk van korte duur. Er groeit een ‘ijswaterlelie’ in Chloé’s long waardoor ze ongeneeslijk ziek wordt. In een magisch-realistisch Parijs moet Colin in steeds absurdere omstandigheden werken om de kosten voor haar verzorging te betalen. Hun inventief optrekje raakt meer en meer in verval. Hun groep vrienden, waaronder de getalenteerde kok Nicolas en Chick, fanaat van de filosofie van ‘Jean-Sol Partre’, valt uiteen. 

Regisseur en fantast Michael Gondry loodst je met veel panache(die betoverende vormgeving, speelse decors en plastische woordspelingen) en talrijke knipogen binnen in de surrealistisch absurde wereld van Buñuel, Magritte, Broodthaers, Dali en W.S. Naked Lunch Burrough. Deze prestigieuze huzarenfarce barst bovendien van de conceptuele originaliteit, geschifte vondsten en geavanceerde hi tech-gadgets.

L’ECUME DES JOURS (c) The Movie Database (TMDB)


Gondry selecteerde een indrukwekkende ensemblecast om zijn doldraaiend universum kleur te geven. Romain Duris, Audrey Tautou, Gad Elmaleh, Omar Sy, Natacha Régnier en Vincent Rottiers verdienen allemaal een dik en warm applaus voor de manier waarop ze de losgeslagen personages een geloofwaardige dimensie weten aan te meten. Conventioneel is deze consistent volgehouden hommage aan het surrealisme zeker niet, maar als inwoners van het land dat bekend staat als de bakermat ervan, mag L’ Écume Des Jours een hapklare en smakelijke ‘ceci n’est pas un film’ heten! 


GENRE: komedie, drama, fantasie
JAAR: 2013
REGISSEUR: Michel Gondry
CAST: Romain Duris, Audrey Tautou, Gad Elmaleh, Omar Sy, Natacha Régnier, Vincent Rottiers
LAND : Frankrijk, België

Related posts