Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Deauville eert Natalie Portman
NATALIE PORTMAN in ANNIHILATION (C) The Movie Database (TMDB)
Nieuws

Deauville eert Natalie Portman 

Elk jaar heeft in Deauville het festival van de Amerikaanse film plaats. Het is trouwens het grootste filmevenement – na Cannes uiteraard – van Frankrijk. Dit jaar viert Deauville dat al sinds de legendarische film Un Homme et une Femme van Claude Lelouch dat zich afspeelt in Deauville, nauw is verbonden met de (Franse) cinema, zijn 50ste jubileum. Het glamoureus festival met een blauwe loper in de plaart van de alomgekende rode loper, heeft dit jaar plaats van 8 tot 15 september.

Zoals het ieder gerespecteerd festival betaamd worden ook in de roemruchte en sjieke Normandische badplaats elk jaar prijzen uitgedeeld. Deze editie valt de grote eer in de vorm van de Deauville Talent Award, te beurt aan Oscar-actrice, regisseuse en producente Nathalie Portman.

In de rol van de koningin van Naboo in George Lucas’ Star Wars: The Phantom Menace (1999), maakte Natalie Portman een blijvende indruk als een vorstin die toegewijd is aan haar volk en ook als een wereldberoemde actrice. Op slechts 18-jarige leeftijd had ze al samengewerkt met grote regisseurs zoals Michael Mann en Tim Burton.

Na haar studie aan Harvard maakte ze de ene ambitieuze film na de andere, van Anthony Minghella’s Cold Mountain (2003) tot Mike Nichols’ Closer (2004), die haar een van haar meest interessante rollen bood, als de eerste film die haar als vrouw behandelde.

NATALIE PORTMAN
NATALIE PORTMAN in CLOSER (c) The Movie Database (TMDB)

In 2007 speelde ze een pokerspeler naast Norah Jones in Wong Kar-wai’s My Blueberry Nights. Al deze rollen worden gekenmerkt door haar ambivalente aanwezigheid, een mix van kracht en kwetsbaarheid (V for Vendetta, 2006 en The Other Boleyn Girl, 2008).

Haar dorst naar ontdekking leidde haar van de betrokkenheid van Amos Gitaï met Free Zone naar het Marvel-universum met Thor: Love and Thunder, via de ascese van Terrence Malick (Knight of Cups, Song to Song).

Haar carrière nam een beslissende wending in 2011 met Black Swan, de thriller van Darren Aronofsky waarin ze een schizofrene ballerina speelde. Haar vertolking leverde haar de Golden Globe en de Academy Award voor Beste Actrice op.

In 2017 werd ze opnieuw genomineerd voor een Oscar voor haar rol in Pablo Larraíns Jackie.

In 2014 stapte de actrice achter de camera en regisseerde A Tale of Love and Darkness, een bewerking van de roman van Amos Oz.

MAY DECEMBER
MAY DECEMBER (c) The Movie Database (TMDB)

Vorig jaar speelde ze tegenover Julianne Moore in Todd Haynes’ May December, gepresenteerd in competitie op het filmfestival van Cannes. Ook produceerde ze de Apple Original limited series Lady in the Lake, die momenteel beschikbaar is op de streamingdienst Apple TV+ en Natalie’s televisiedebuut markeert.

Natalie Portman heeft de ene veeleisende rol na de andere aangepakt en zo een veelzijdige en toegewijde carrière opgebouwd. Gedurende haar loopbaan heeft ze haar vermogen bewezen om alle soorten personages met diepgang en precisie te vertolken.

De grote actrices, van Garbo tot Dietrich, van Ava Gardner tot Meryl Streep en Jessica Chastain via Marilyn Monroe, hebben allemaal bijgedragen aan de mythologie van de cinema… net als Natalie Portman en precies daarom wordt ze dit jaar tijdens het aankomend Filmfestival van Deaville bekroond met de Deaville Talent Award.

Related posts