Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HUSTLE
BURT REYNOLDS en CATHERINE DENEUVE in HUSTLE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

HUSTLE 

Het is behoorlijk moeilijk om dezer dagen Hustle terug te vinden in de IMDb-lijst, en zelfs een degelijke trailer op YouTube scoren zit er ook niet meteen in. Een compleet ondergesneeuwde titel, niet dat het destijds beter was want ondanks positieve kritieken – waaronder die van de gevreesde Gene Siskel – deed de film niks aan de kassa. Dat is best vreemd als je weet dat de man achter de camera Robert Aldrich was, de man van de oorlogsklassieker The Dirty Dozen maar ook bijvoorbeeld What Ever Happened to Baby Jane? en de onrechtstreekse sequel Hush…Hush, Sweet Charlotte.


Nog vreemder wordt het bij het zien van de affiche, want daar stond niemand minder dan Burt Reynolds op. Deze keer zonder zijn wereldberoemde snor, maar in 1975 in Amerika wel nog altijd de meest populaire acteur onder andere door The Longest Yard die hij een jaar daarvoor maakte met -oh ironie – Robert Aldrich.


Het falen van deze film betekende ook grotendeels dat Catherine Deneuve een streep mocht trekken door haar Amerikaanse filmcarrière. Niet dat de Française hier de kans kreeg om haar talent te tonen, want ze speelt een Franse callgirl – wat wellicht geïnspireerd was door haar in Luis Buñuel’s Belle de Jour uit 1967 – die met Reynolds het bed moet delen.


Reynolds speelt de cynische agent Phil Gaines die de zaak moet onderzoeken van een jonge vrouw wiens lijk aangespoeld is op het strand van Los Angeles. De patholoog houdt het op een simpele zelfmoord, maar alle sporen leiden naar de pornowereld. Een verhaal dat overigens wat klinkt als dat van Hardcore die Paul Schrader een paar jaar later zou maken.

Hustle is dan wel een zeer vrouwonvriendelijke film of er wordt in iedere scène wel een whiskey in het keelgat gekieperd, toch is deze misdaadfilm een echte aanrader voor wie houdt van seventiesfilms met een vuil randje. Dat laatste wordt prachtig in de hand gewerkt door de fotografie van Steve Shagan – een man met ruim 160 IMDb-credits – en een einde dat je nooit ziet aankomen.


GENRE:  actie, misdaad
JAAR: 1975
REGISSEUR: Robert Aldrich
CAST: Burt Reynolds, Catherine Deneuve, Ben Johnson, Paul Winfield, Eileen Brennan, Eddie Albert, Ernest Borgnine
LAND : USA

Related posts