Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Debuut Ish Ait Hamou en Monir Ait Hamou BXL in wereldpremière op FFG2024
BXL (c) Film Fest Gent
België boven

Debuut Ish Ait Hamou en Monir Ait Hamou BXL in wereldpremière op FFG2024 

BXL, de debuutfilm van Ish Ait Hamou en Monir Ait Hamou, beleeft zijn wereldpremière op 11 oktober, tijdens de 51ste editie van Film Fest Gent. Met hun intiem portret van twee zoekende, Brusselse jongeren bieden ze een genuanceerd beeld van de hoofdstad, van haar valkuilen en haar charmes.

Is een droom een zegen of een vloek? Zo vatten regisseurs Ish Ait Hamou en Monir Ait Hamou het uitgangspunt van BXL samen in Screen Daily. Hun debuut is een film uit het hart van Brussel, met een hart voor Brussel. De stad, zo tonen ze, is niet zomaar een ‘hellhole’, maar een kruispunt waar levensverhalen, ideeën en dromen onverwacht samenkomen. Op vrijdag 11 oktober, tijdens de 51ste editie van Film Fest Gent, viert BXL zijn wereldpremière als deel van de sectie Gala & Specials.

Geïnspireerd door hun eigen jeugd in de hoofdstad, volgen Ish en Monir Ait Hamou twee broers, de 26-jarige Tarek en de 12-jarige Fouad. Wanneer Tarek de kans krijgt te ontsnappen aan het decor van zijn jeugd en zijn droom waar te maken, neemt zijn leven en dat van zijn jongste broer een nieuwe wending. BXL biedt niet alleen een genuanceerd beeld van een stad die zijn imago niet mee heeft, maar toont ook dat hoop soms uit een onverwachte hoek komt.

BXL
BXL (c) Film Fest Gent

Grote thema’s aansnijden via intieme verhalen, dat deden de broers Hamou al eerder. Ish Ait Hamou, die bekend werd als choreograaf en jurylid in tv-programma’s als So You Think You Can Dance, ontpopte zich de afgelopen jaren tot toonaangevend auteur. Van zijn debuut Hard Hart gingen meer dan 30.000 exemplaren over de toonbank, een hoogtepunt dat hij overtrof met zijn roman Het moois dat we delen met 100.000 verkochte exemplaren, over een jonge vrouw die na een ingrijpende gebeurtenis op zoek gaat naar een tweede kans in het leven. Zijn broer Monir Ait Hamou is al langer actief in de filmindustrie en kon voortbouwen op de ervaring die hij opdeed als acteur op de set van Les barons (2009) en de tv-serie Lockdown (2021), en als scenarist en regisseur van tv-serie Champion (2018). Voor BXL schreven en regisseerden ze samen.

Ish en Monir Ait Hamou konden daarbij rekenen op monteur Nico Leunen, die zich internationaal op de kaart zette met films als Home (2014), Beautiful Boy (2018) en De acht bergen (2023), en DOP Maximiliaan Dierickx, bekend van Grond (2021) en Before We Die (2023). De muziek is van de hand van de Brusselse muzikant en componist Jean-Luc Fafchamps en opgenomen door Brussels Philharmonic. Voor de rollen van de twee broers kozen Ish en Monir Ait Hamou voor nieuw talent. De Brusselse Fouad Haji, die de afgelopen jaren al kleinere rollen vertolkte in onder meer Rebel (2022) en de tv-serie Animal Kingdom (2019), heeft met BXL zijn eerste hoofdrol vast. Zo ook, Yassir Drief, die in de huid van de jonge Fouad kruipt. Ze staan tegenover gevestigde waarden uit het Vlaamse filmlandschap als Geert van Rampelberg, Ruth Becquart en Lauren Versnick.

Distributeur Paradiso brengt BXL in de Belgische zalen op 22 januari 2024.

Related posts