Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Waarom Wettelen van Dimitri Verhulst sluit Film Fest Gent af
WAAROM WETTELEN (c) Film Fest Gent/Kinepolis Film Distribution
België boven

Waarom Wettelen van Dimitri Verhulst sluit Film Fest Gent af 

Met Waarom Wettelen doet Dimitri Verhulst waar hij goed in is: absurde cinema op het scherpst van de snee. Net als in zijn verfilmde roman De Helaasheid der Dingen neemt hij het rurale Vlaanderen en de bij momenten hilarische dorpse sfeer die er heerst op de korrel.
Een unieke filmervaring die Vlaanderen op een schalks en humoristische manier verkent. Met een indrukwekkende cast en sterke visuele stijl is Waarom Wettelen de ideale afsluiter van het festival.

In Waarom Wettelen komt een van elkaar vervreemde familie samen op de begrafenis van mater familias Christine. Niet alleen de verstoten pleegzoon, maar ook een onbekende notaris duikt op. Droog deelt hij hen mee dat de vrouw in Wettelen begraven wilt worden. In wat volgt trekt het bonte gezelschap dwars door Vlaanderen – langs mistroostige feestzalen, steenwegen en kloosters – op zoek naar de eigenaardige plek. Statig wandelend achter de lijkwagen, krijgen de familieleden een nieuwe kans elkaar te leren kennen en komen oude geheimen boven drijven. De schalkse oneliners, onderhuidse spanningen en droge humor die Verhulst de afgelopen jaren tot zijn handelsmerk maakte, reizen als trouwe compagnons de route met hen mee.

Met Waarom Wettelen slaat Verhulst nu zijn vleugels uit als volleerd filmmaker en neemt hij niet alleen het script, maar ook de regie voor zijn rekening. Voor de cinematografie, die wat weg heeft van de gestileerde beelden van de Finse Aki Kaurismäki, rekende hij op Menno Mans, bekend van internationale projecten als de Netflix-serie Fair Play en de Belgische coproducties Ferry en The Sound of Philadelphia.

De montage is van de hand van Manu Van Hove, die recent indruk maakte met Skunk en Coureur. Ook de cast weerspiegelt het beste dat de Belgische filmindustrie in haar mars heeft, met rollen voor onder meer Peter Van den Begin, die in de huid kruipt van de ietwat stijve weduwnaar, Tom Vermeir, Dominique Van Malder, Bert Haelvoet en Marijke Pinoy. Ook opkomende jonge talenten als Tinne Roggeman, Cami Moonen en Emiel Vandenberghe maken hun opwachting in Waarom Wettelen.

Distributeur Kinepolis Film Distribution brengt Waarom Wettelen in de Belgische zalen op 23 oktober.

Related posts