Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Julie zwijgt is Belgische inzending voor de Oscars 2025
JULIE ZWIJGT (c) Paradiso
België boven

Julie zwijgt is Belgische inzending voor de Oscars 2025 

Julie zwijgt, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, is de officiële Belgische inzending voor de Academy Awards. De Belgische jury koos de film als onze kandidaat voor een kans op het felbegeerde beeldje voor Beste Internationale Langspeelfilm.

“Julie is mijn Trojaans Paard — stil van buiten, maar klaar om de wereld van binnenuit te veranderen. Door te zwijgen, dwingt ze ons te luisteren, ze neemt de underdog positie aan en dat maakt haar op en top Belg. De eer om de Oscar-inzending te zijn, geeft me de kracht om door te gaan. Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Julie’s stilte niet voor niets is geweest en dat ons land op de kaart wordt gezet. We moeten realistisch blijven, een nominatie is nog ver weg, maar filmmakers zoals Lukas Dhont en Baloji hebben me laten zien dat je met de juiste overtuiging ver kunt komen. Met hen in gedachten gaan we er alles aan doen om Julie gezien en gehoord zal worden— niet om het succes te kunnen vieren, maar vooral om een nieuwe generatie filmmakers te inspireren om eigenzinnig, creatief en moedig te zijn. Julie’s stilte is luid, en de wereld zal luisteren”, aldus Leonardo van Dijl.

Julie zwijgt ging in mei in wereldpremière tijdens de Semaine de la Critique in Cannes en won daar drie prijzen: de Prix SACD, uitgereikt door de gelijknamige auteursvereniging, de Prix Fondation Gan ter ondersteuning van de bioscooprelease in Frankrijk, en de Prix Luciole voor de beste filmposter.

Sindsdien is Julie zwijgt ook uitgenodigd voor filmfestivals in Karlovy Vary, Melbourne, Sarajevo en het Poolse New Horizons. Vorige week beleefde de film zijn Noord-Amerikaanse première op het festival van Toronto. Ook de filmfestivals van Londen en Hamburg komen er nog aan voor Julie zwijgt. Korter bij huis staat de film op de shortlist voor de European Film Awards en kent de film haar Belgische première op Film Fest Gent in oktober.

Scenarist en regisseur Leonardo van Dijl won in 2015 een VAF Wildcard met zijn eindwerk aan LUCA School of Arts. Met deze Wildcard maakte hij voor productiehuis De Wereldvrede de korte fictiefilm Stephanie, die in 2020 geselecteerd werd voor de Kortfilmcompetitie van de Officiële Selectie van het Festival van Cannes. Nadien was de film te zien op onder andere de filmfestivals van Toronto en San Sebastian. In zijn speelfilmdebuut Julie zwijgt werpt van Dijl, net als in zijn eerdere werk, een blik op de wereld van de competitieve sport.

De ingezonden films worden de komende maanden beoordeeld door de leden van het Foreign Language Committee van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Op basis van deze beoordelingen wordt op 17 december 2024 de shortlist samengesteld, waarvan er maximaal vijf genomineerd worden voor een Oscar. De officiële nominaties worden bekendgemaakt op 17 januari 2025. De Oscars worden uitgereikt in de nacht van zondag 2 maart op maandag 3 maart 2025.

Julie Zwijgt
JULIE ZWIJGT (c) Paradiso Films

Julie zwijgt vertelt het verhaal van een jonge belofte binnen een tennisclub, wiens leven volledig in het teken staat van sport. Wanneer haar coach, die haar naar de top heeft gebracht, plotseling geschorst wordt, start de club een onderzoek. Alle spelers worden gevraagd om hun ervaringen te delen, maar Julie zwijgt.

De hoofdrol van Julie Zwijgt wordt vertolkt door nieuwkomer en tennisspeelster Tessa Van den Broeck. Belangrijke bijrollen zijn weggelegd voor Pierre Gervais, Koen De Bouw, Ruth Becquart, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron. Ruth Becquart schreef het scenario samen met Leonardo van Dijl. Achter de schermen werkten onder andere director of photography Nicolas Karakatsanis, monteur Bert Jacobs en de internationaal gerenommeerde componist Caroline Shaw mee aan de film.

Paradiso Films zal Julie zwijgt in de Benelux uitbrengen op 16 oktober.

Related posts