Subscribe Now
Trending News

Blog Post

The Legend of 1900
THE LEGEND OF 1900 (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

The Legend of 1900 

De Siciliaanse regisseur Giuseppe Tomatore zal eeuwig gelinkt blijven aan het meesterlijke Cinema Paradiso. The Legend of 1900 is gebaseerd op de monoloog Novecento van Alessandro Baricco. Voor de verfilming ervan beschikte Tomatore over een monsterbudget.

Op de eerste dag van de twintigste eeuw vindt Danny, stoker aan boord van de oceaanstomer The Virginian, een baby bovenop een piano. Danny noemt de pasgeborene toepasselijk 1900. Het achtergelaten kind heeft geen nationaliteit en groeit in alle geheim op. Om problemen te vermijden zet hij nooit voet aan wal. Het schip vaart constant tussen Europa en Amerika en voor 1900 (Tim Roth) betekenen de passagiers zijn venster op de wereld. Op een nacht experimenteert de knaap op een piano. De kapitein van de stomer is gecharmeerd en laat de jongen aan boord blijven.

The Legend of 1900
THE LEGEND OF 1900 (c) The Movie Database (TMDB)

En zie, in de loop der jaren ontpopt de scheepsknaap zich tot een muzikaal genie. Zonder ooit het schip te verlaten groeit 1900’s faam aan wal. Mensen reizen enorme afstanden om zijn magische voorstellingen te ervaren. Zijn virtuositeit en roem worden legendarisch en vermaarde pianisten willen zich met hem meten. Muziekuitgevers willen de grootste pianist aller tijden onder contract. Tijdens een plaatopname wordt 1900 verliefd op een mooie passagierster en escaleert zijn prestatie tot een miraculeus minnespel. De platenbons is overdonderd en belooft 1900 dat zijn liefdeslied het hart van miljoenen zal treffen. Maar 1900 wil niet dat zijn muziek wordt beluisterd in zijn afwezigheid en slaat de enige opname stuk. Ondertussen ziet het er beroerd uit voor de kerel. Wanneer vriend Max (Pruilt Taylor Vince) verneemt dat de afgeschreven The Virginian wordt opgeblazen, wacht hem de onmogelijke opdracht om zijn vriend van de boot te loodsen.

Het ongeloofwaardige The Legend of 1900 is een goed gemaakte doch sentimentele en oubollige fabel. De fraaie fotografie, de dure en adembenemende decors, de geslaagde tijdsreconstructie en de immer knappe muziek van Morricone zijn doorzichtige maar dure handigheidjes om een ongeloofwaardige story van de hand te doen. Gelukkig kan Tomatore rekenen op het talent van Vince en Roth om dit wankele schip drijvend te houden.


Genre: drama, muziek, romance
Jaar: 1998
Regisseur: Giuseppe Tornatore
Cast: Tim Roth, Pruit Taylor Vince, Mélanie Thierry
Land: Italië
Speelduur: 169 minuten

Related posts