Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ARNO : ROCK ’n ROLL GODVERDOMME
ARNO: ROCK 'N' ROLL GODVERDOMME (c) IMDB Pro
België boven

ARNO : ROCK ’n ROLL GODVERDOMME 

Over de doden niets dan goeds. Zeker als het om muzikale genieën gaat. Het gebeurde met Luc De Vos en natuurlijk was het een certitude dat hetzelfde zou gebeuren met Arno Hintjens. Gelukkig maar. Niet iedereen kent uitgebreid de muziek van de Oostendenaar, maar wel zijn imago. Het hielp hem om decennialang in de kijker te lopen, al was het maar omdat hij een gedroomde gast was in de talkshows, anderzijds was het ook een rem op zijn muzikale kunst. Voor velen was Hintjens de man die altijd goed geluimd en dronken was, helaas ook een artiest wiens oeuvre door het grote publiek gedecimeerd werd tot Oh La La La c’est Magnifique, Les Filles du Bord de Mer of Putain Putain.

Een icoon zoals Serge Gainsbourg er één was. Met TC Matic vormde hij misschien niet de beste Belgische groep, maar zeker en vast de meest originele. Iedereen verdient een documentaire, zeker de groten der aarde. Arno Hintjens mag dan ook vanuit de hemel met plezier (en een pint) toekijken dat die over hem gemaakt werd door Kristof Michiels aka DJ 4T4 van ’t Hof van Commerce.

Arno: Rock'n'Roll Godverdomme
ARNO: ROCK ‘N’ ROLL GODVERDOMME (c) IMDB Pro

Michiels noemde Arno: Rock ‘n’ Roll Godverdomme niet voor niets The Arno Hintjens Experience. Deze documentaire is helemaal geen biopic met weetjes die iedereen al lang kent. Wel koos hij voor een collage van beelden, kriskras door elkaar samengesteld zonder enige chronologie, die een liefdevolle hommage aan de artiest vormt. Hintjens heeft het zelf nooit onder stoelen of banken gestopt dat zijn missie er één is van een lach en een traan, dat heeft Michiels maar al te goed begrepen.

Lachen doe je sowieso. Hintjens was dan ook de man van de oneliners. Of het nu gaat om garnaalkroketten of Donald Trump, Arno wist er altijd wel wat over te zinnen. Soms niet meer dan pure dronkemanspraat, maar vaak zaken waar je als mens diep over nadenkt. Het aantal keren dat het woord “godverdomme” of “motherfuckers” valt in anderhalf uur is niet bij te houden. Hoewel een gimmick, ook gemeend. Arno Hintjens is rock ’n roll pur sang. Hij vond niet alleen dat het nodig was om de varieté de nek om te wringen, maar ook dat de man in de straat eindelijk eens wakker wordt om te revolteren.

Arno: Rock'n'Roll Godverdomme
ARNO: ROCK ‘N’ ROLL GODVERDOMME (c) IMDB Pro

Tranen zijn er ook in overvloed, maar niet zoals je het zou verwachten. Menig documentairemaker zou zich focussen op de kanker die Hintjens velde, maar Michiels rept er met geen woord over. De plastic zak die een baan zoekt over de zeedijk, over Arno’s ster zweeft en daarna verdwijnt in de richting van de zee, zegt genoeg.

Wie niets heeft met Arno zal waarschijnlijk ook niets hebben met Arno: Rock ‘n’ Roll Godverdomme. Dit is een eerbetoon aan een unieke artiest waar de liefde op eerlijke wijze vanaf afdruipt. Geen enkele fan die het anders had gewild.


Genre: muziek, documentaire
Jaar: 2024
Regisseur: Kristof Michiels 
Cast: Arno Hintjens, Tjens Couter, Jean-Marie Aerts
Land: België
Speelduur: 90 minuten

Related posts