Subscribe Now
Trending News

Blog Post

OPAL DREAM
OPAL DREAM (c) IMDB Pro
Flashback

OPAL DREAM 

Een kleine dertig jaar geleden scoorde de Britse scenarist/cineast Peter Cattaneo een monsterhit met de frisse stripteasekomedie The Full Monty. Met zijn tweede langspeelfilm: Lucky Break (2001), over een bende gedetineerden die via een muzikale list proberen te ontsnappen uit de gevangenis, sloeg hij de bal totaal mis. Gelukkig was hij met Opal Dream opnieuw in goede doen.

Het verhaal speelt zich af in Lighning Ridge, een stoffig opaaldorp ergens in het zuiden van Australië. Het modale gezin Williamson probeert te overleven in deze landelijke dorre streek. Vader is een zelfstandige opaaldelver die hoopt op instant-rijkdom, moeder werkt als caissière in een supermarkt, de 11-jarige zoon Ashmol probeert zijn best te doen op school en de 9-jarige tere dochter Kellyanne gedraagt zich een beetje vreemd.

Zij leeft blijkbaar in goede verstandhouding met Poppy en Dingan, haar twee ingebeelde en dus onzichtbare vriendjes. Moeder duldt Kellyanne’s fantasierijke hersenspinsels en dekt zelfs de tafel voor de fictieve gezelligheidswezentjes. De mannelijke helft heeft evenwel schoon genoeg van de denkbeeldige gezinsleden. Wanneer vader op een dag verzint dat Poppy en Dingan zijn weggelopen, krijgt dochterlief plotsklaps een mysterieuze ziekte. Het vredige dorp staat in een mum van tijd in rep en roer.

Opal Dream
OPAL DREAM (c) IMDB Pro

Peter Cattaneo gooit het roer helemaal om. Opal Dream is de verfilming van het in kiwiland razend populaire kinderboek Poppy and Dingan van Ben Rice, tevens co-scenarist. Van de typische komische teneur die we kennen uit zijn vorige prenten, is er hoegenaamd geen sprake meer. Het is een ontroerende, emotionele en gevoelige film die psychologisch sterk is onderbouwd en draait rond een plot waarin de universele thema’s centraal staan. 

De ruige en harde wereld waar volwassen tandenknarsend een overlevingsstrijd uitvechten, wordt ‘angstvallig’ bekeken door tedere en kwetsbare kinderoogjes. Het innige meisje trekt zich terug in een imaginaire, maar harmonieuze wereld waar ze veilig kan dagdromen in het knusse gezelschap van hartelijke lotkompanen. Een veel voorkomende escapade dito symptoomgedrag.

Cattaneo solt niet met deze ‘afwijking’ maar zoomt er pedagogisch adequaat op in, met dank wellicht van vele kinderpsychologen, ouders en vooral kinderen. Bij momenten is het gemoraliseer, het melogehalte en het aanhoudend benadrukken van de gezinswaarden, tenenkrommend. Maar tegen deze minpunten staat het vertederende en uitstekende acteerwerk van Christian Byers als de wat barse Ashmol en Sappire Boyce als het disfunctionele meisje. Opal Dream is een ongecompliceerde, hartverwarmende en tedere jeugd- en familieprent.


Genre: drama, familiefilm
Jaar: 2006
Regisseur: Peter Cattaneo
Cast: Vince Colosimo, Jacqueline McKenzie, Christian Byers, Sapphire Boyce 
Land: Australië, UK
Speelduur: 85 minuten

Related posts