Subscribe Now
Trending News

Blog Post

A NEW KIND OF WILDERNESS
A NEW KIND OF WILDERNESS (c) Dalton Distribution
Bioscoop

A NEW KIND OF WILDERNESS 

A New Kind of Wilderness won op het Sundance Film Festival de Grote Juryprijs voor de beste Internationale documentaire. Wonderlijk en terecht, deze bekroning voor een krachtig antigif tegen de heersende verzuring op een wereld en planeet in crisis.

Zo’n 10 jaar geleden begon Silje Evensmo Jacobsen, de Noorse regisseur van de film de blog WildandFree.no te lezen Ze raakte helemaal gefascineerd door de inhoud en de schrijfster ervan: Maria Payne. Deze fotografe leefde met haar Engelse man Nik en hun drie kinderen Freja, Falk en Ulve plus een iets oudere dochter Ronja uit een eerdere relatie op een gigantische boerderij in de Noorse bossen. Via indrukwekkende foto’s en verhalen leren we hun levensproject kennen: in, met en volgens de natuur leven en zo automatisch aan de ratrace ontsnappen. De film A New Kind Of Wilderness is daar een weerslag van.

A NEW KIND OF WILDERNESS (c) Dalton Distribution
A NEW KIND OF WILDERNESS (c) Dalton Distribution

Toch gaat de film een stap verder. Na een tragische gebeurtenis is het gezin genoodzaakt een groot deel van hun droom op te geven. Silje Evensmo Jacobsen mocht het gezin de hele tijd blijven volgen. Zo zien we hoe vertwijfeling toeslaat naast diverse vormen van rouw. Gigantisch is het contrast tussen de idyllische wereld en het navenante gedrag van de kinderen en de vader die met tegenzin knopen moet door hakken.

Nood aan enige filmische referentie? A New Kind Of Wilderness valt te bekijken als de real life versie van Captain Fantastic. Tracht je helemaal over te geven aan deze ongetwijfeld voor velen ‘ver van het bed’ show, die je misschien toch ook zal doen nadenken over eigen keuzes en wat de gevolgen daarvan zijn voor jouw kinderen of andere naasten. A New Kind of Wilderness zal, wie zich er voor open stelt, inspireren. Dat was ook de reden waarom Maria en Nik de regisseuse in hun leven toelieten.

A NEW KIND OF WILDERNESS (c) Dalton Distribution
A NEW KIND OF WILDERNESS (c) Dalton Distribution

Silje Evensmo Jacobsen verklaarde al in een director’s statement dat ze gelooft dat het een film is die gezinnen over de hele wereld samen kunnen bekijken, waarbij ze betrokken raken en iets diep van binnen voelen. Over hoe we ons leven leiden en wat het betekent om mens te zijn. Een verhaal over hoe mensen verlies op verschillende manieren ervaren, welke rollen je inneemt in een gezin, en hoe we kinderen in rouw kunnen begrijpen.

Kwetsbaarheid, authenticiteit, loslaten en engagement, plezier en rouw: alle emoties die ons tot echte mensen maken komen aan bod. Het is beter om spijt te hebben van iets dat je hebt gedaan dan van iets dat je niet hebt gedaan in dit leven, getuigde Nik Payne al. Kies zoals de Paynes gewoon voor liefde. Van die keuze zal je nooit spijt hebben. Wij van het bekijken van deze film al helemaal niet.


Genre: documentaire, ecofabel
Jaar: 2024
Regisseur: Silje Evensmo Jacobsen
Cast: Maria, Nik, Freja, Falk en Ulve Payne, Ronja
Land: Noorwegen
Duur: 84 minuten

Related posts