Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Maggie Smith overleden
MAGGIE SMITH in NOTHING LIKE A DAME (c) The Movie Database (TMDB)
Nieuws

Maggie Smith overleden 

Actrice en Dame Commander Maggie Smith, bekend van de Harry Potter-films en Downton Abbey, is op 89-jarige leeftijd overleden, zo heeft haar familie bekendgemaakt.

De legende van het Britse toneel en de filmwereld won tijdens haar carrière twee Oscars – voor The Prime of Miss Jean Brodie in 1970 en California Suite in 1979. Daarnaast werd ze nog vier keer genomineerd en ontving ze maar liefst acht Bafta-awards.

In de Harry Potter-films vertolkte Dame Maggie de rol van de scherpzinnige Professor Minerva McGonagal, beroemd om haar puntige heksenhoed en strenge houding tegenover de jonge tovenaars op Zweinstein.

In de populaire ITV-serie Downton Abbey speelde ze Violet Crawley, de weduwe-gravin van Grantham, het imposante familiehoofd dat uitblonk in vlijmscherpe oneliners gedurende de zes seizoenen van de show.

Maggie Smith in Harry Potter and the Order of the Phoenix
MAGGIE SMITH in HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX (c) IMDB Pro

De carrière van Dame Maggie besloeg acht decennia, waarbij ze al vroeg lof oogstte met haar eerste Bafta-nominatie voor Nowhere to Go in 1958.

In 1963 kreeg ze van Laurence Olivier de rol van Desdemona in Othello aangeboden bij het National Theatre, en twee jaar later werd het stuk verfilmd, waarvoor Smith haar eerste Oscar-nominatie ontving.

Andere memorabele rollen van de actrice waren onder meer in A Room With a View uit 1985, waarin ze de chaperonne Charlotte Bartlett speelde. Ze vergezelde het personage van Helena Bonham Carter, Lucy Honeychurch, op een reis naar Italië. Ook deze rol leverde haar een Oscar-nominatie en een Bafta op.

Haar laatste rollen omvatten die in The Miracle Club uit 2023, een film over een groep vrouwen uit Dublin die op pelgrimstocht gaan naar het Franse stadje Lourdes. Hierin speelde ze samen met Kathy Bates en Laura Linney.

Related posts