Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GLENGARRY GLEN ROSS
GLENGARRY GLEN ROSS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

GLENGARRY GLEN ROSS 

Naast filmregisseur en scenarist is David Mamet ongetwijfeld één van de grootste hedendaagse toneelauteurs. Ook in ons land ontdekte men Mamets ontegensprekelijke talent en bewijzen daarvan waren de talrijke opvoeringen van diverse stukken door heel wat theatergezelschappen. In 1984 creëerde Mamet het toneelstuk Glengarry Glen Ross. Hij schreef nu zelf ook het filmscript, maar liet de regie over aan James Foley.

Amerika heeft te kampen met een zware economische recessie. Een klein immobiliënkantoor ziet zijn winsten drastisch dalen en wil zich redden van een nakend faillissement. Het kantoor heeft vier verkopers in dienst, die op een avond op een vergadering met de directie worden samengeroepen. Er komt een jonge yuppie opdagen. Hij zet de verkopers het mes op de keel en houdt een monoloog die het personeel voor het volgende dilemma stelt: de topverkoper van de maand krijgt een nagelnieuwe Cadillac Eldorado, nummer twee kan een set messen meenemen naar huis en de derde prijs is de ontslagbrief.

GLENGARRY GLEN ROSS (c) The Movie Database (TMDB)
GLENGARRY GLEN ROSS (c) The Movie Database (TMDB)

Uiteraard brengt een dergelijk somber vooruitzicht heel wat spanningen teweeg bij de verkopers. Shelly “The Machine” Levene (Jack Lemmon) is bijna zestig, zijn verkoperstalenten zwakken af en bovendien heeft hij een dochter die in het ziekenhuis wordt verzorgd. Hij neemt dit dilemma van het kantoor niet na al die jaren van zelfopoffering binnen het bedrijf. Toch wil hij zijn bijnaam niet verliezen en trekt ten einde raad toch de baan op om de Cadillac te winnen. George Aaronow (Alan Arkan) is even oud als Levene, maar reageert verwart op de monoloog. Dave Moss (Ed Harris) is jong, vitaal en wil reageren op het gestelde dilemma. Hij wil tot het uiterste gaan en eventueel in het kantoor inbreken om de beste verkopersfiches te stelen.
Tenslotte is er ook nog Ricky Roma (Al Pacino), maar hij stoort zich niet aan dit drastisch beleid van de directie. Hij want hij is de topverkoper van het viertal en hem kan niets raken! Hij reageert onverschillig en hautain …

GLENGARRY GLEN ROSS (c) The Movie Database (TMDB)
GLENGARRY GLEN ROSS (c) The Movie Database (TMDB)

Uiteindelijk beseft het viertal toch dat ieder voor zich zal moeten vechten om niet ontslagen te worden en groeit er een boeiend groepsdynamisme gefundeerd op het feit dat de uiteindelijke gezamenlijke tegenstander voor hen dezelfde is, nl. de klant. Hoe iedereen finaal uit deze “wedstrijd” zal komen, ontdekt men op het doek.

Glengarry Glen Ross is in de eerste plaats verfilmd toneel en daardoor vrij statisch, maar toch slaagt Foley erin zijn acteurs zo goed te leiden dat het verhaal zich uiteindelijk ontpopt tot een uiterst boeiend en vooral psychologisch en emotioneel cynisch drama. De subtiel verzorgde sfeeropbouw en de beklemmende stijl onderstrepen het onderliggend humane aspect dat als metafoor staat voor ieders individuele “struggle for life” binnen onze huidige complexe maatschappij.


Genre: actie
Jaar: 2013
Regisseur: James Foley
Cast: Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin, Alan Arkin, Ed Harris, Kevin Spacey, Jonathan Pryce
Land: USA
Speelduur: 100 minuten

Previous

GLENGARRY GLEN ROSS

Related posts