Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FIREBRAND
ALICIA VIKANDER in FIREBRAND (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

FIREBRAND 

Voor Firebrand baseerde regisseur Karim Aïnouz zich op het boek The Queen’s Gambit van Elizabeth Freemantle. Nope, niets te maken met de gelijknamige schaakserie die furore maakte op Netflix. De koningin, waarvan sprake in de titel, is Catherine Parr, de zesde en laatste echtgenote van de beruchte Hendrik de achtste van Engeland.

Voor u beslist, dit is geen film voor mij, want ik ken niets van die periode uit de geschiedenis van Engeland, tenzij dat Hendrik de achtste meerdere vrouwen had en er een aantal liet terechtstellen, even deze twee bemerkingen. Firebrand is allesbehalve een geschiedenisles, wel gebaseerd op ware gebeurtenissen. Bovendien kende de regisseur voor hij aan de film begon misschien zelfs nog minder van het huis van Tudor. De Braziliaans-Algerijnse Aïnouz was zo, dankzij zijn onbezoedelde blik, volgens de producer de geknipte persoon in de regiestoel. Karim Aïnouz kan u onder andere kennen van The Invisible Life of Euridice Gusmao, waarvoor hij in 2019 de Un Certain Regard competitie won in Cannes.

Met Firebrand kreeg Aïnouz de gelegenheid een portret te schetsen van een vrouw die in de geschiedschrijving al te vaak vergeten werd of die men louter afschilderde als ‘the king’s nurse’. Het grote publiek kan eindelijk kennismaken met de uitzonderlijk krachtige Catherine Parr, die probeert te overleven onder het juk van de Anglicaanse kerk geleid door haar walgelijke echtgenoot. Ze was een echte moeder voor de verscheidene moederloze kinderen van Hendrik VIII. Daarnaast was ze heel gecultiveerd en trachtte ze mee de religie te hervormen tot afgrijzen van de clerus, die toen Parr tot regentes benoemd werd de kerkelijke macht gevaar zag lopen.

Firebrand
JUDE LAW en ALICIA VIKANDER in FIREBRAND (c) The Movie Database (TMDB)

Alicia Vikander speelt met brille Catherine. Vikanders immense talent liet haar al toe de meest diverse rollen probleemloos te vertolken, van game-queen Lara Croft tot de rol waarmee wij haar ontdekten, de Deense koningin Caroline Matilda in Nicolay Arcels A Royal Affair (2012). Voor The Danish Girl kreeg ze al een Oscar voor beste actrice in een bijrol, maar eigenlijk acteert ze zelden of nooit minder dan weergaloos. Dat geldt andermaal voor Firebrand. Vikander zal heel haar leven waarschijnlijk een kinderlijke onschuld uitstralen. Toch weerhoudt dat haar niet die krachtige vrouwen neer te zetten. Hier blijft ze meer dan overeind naast Jude Law die Hendrik VIII neerzet als een losgeslagen wildebras, bezeten door paranoia en megalomanie,

In de bijrollen ten slotte ontwaren we verder het kruim van het Britse acteergilde waaronder
Eddie Marsan en Sam Riley, die met zijn potsierlijke valse baard wel zo weggelopen lijkt uit de stenigingsscène van Monty Pythons Life of Brian. Enige minpuntje van kritiek bij een merkwaardige prent, die een zekere feministische ondertoon behoudt tot op de aftiteling waar plots een hedendaagse zangeres tegen de achtergrond van bloedrode letters weerklinkt. Bevreemdend en toch geslaagd!


Genre: historisch drama
Jaar: 2024
Regisseur: Karim Ainouz
Cast: Alicia Vikander, Jude Law, Eddie Marsan, Sam Riley
Land: Verenigd Koninkrijk
Duur: 121 minuten

Related posts