Subscribe Now
Trending News

Blog Post

REMBRANDT
REMBRANDT (c) IMDB Pro
Flashback

REMBRANDT 

Na Sir Alexander Korda en Jos Stelling waagde de Franse schilder, scenarist en regisseur Charles Matton zich aan een verfilming van het bewogen leven van Rembrandt, Hollands roemrijkste schilder. In zijn typische clair-obscurstijl schetst Matton een suggestieve, indringende en verdienstelijke biopic van het boegbeeld van de Gouden Eeuw.

De prent vangt aan wanneer Rembrandt Harmenszoon Van Rijn (1606-1669) als ambitieuze en narcistische barokfanaat een carrière probeert uit te bouwen. Dat het toekomstig genie opgroeide in een welstellend milieu in Leiden, zijn filosofiestudies afbrak en met steun van zijn ouders in de leer was bij Jacob Izaaksz, beschouwt Matton als basiskennis. Wanneer Constantijn Huygens zijn psychologische zelfportretten de hemel in prijst, groeit zijn naam razendsnel. Rembrandt (Klaus Maria Brandauer) bouwt zijn atelier uit, neemt tal van leerlingen op, perfectioneert zijn stijl en omstreeks 1630 breekt zijn productiefste periode aan. Hij verhuist definitief naar Amsterdam.

Rembrandt
REMBRANDT (c) IMDB Pro

Voor De anatomische les van dr. Tulp, zijn eerste groepsportret, wordt hij bejubeld. Door zijn huwelijk met de patriciërsdochter Saskia van Uylenburgh (Johanna ter Steege) wordt hij opgenomen in de hogere kringen. De roem eist echter stilaan zijn tol. Gefrustreerd door de talrijke miskramen van zijn echtgenote, spendeert hij fortuinen op veilingen. Hij legt een vermaard rariteitenmuseum aan. De vaak bizarre attributen duiken regelmatig op in zijn rijk uitgedoste schilderijen, maar zetten zijn vermogen onder zware druk.

De dood van Saskia doet hem als een bezeten wildebras door het leven razen. Door tal van tegenslagen neemt zijn bekendheid af. Wanneer Rembrandt een verhouding aangaat met Hendrikje Stoffels (Romane Bohringer), wordt hij uitgestoten door de burgerij. Rembrandt regisseert eigenzinnig zijn eigen verval. Door gewilde doeken af te leveren die afwijken van de gangbare normen, krijgt hij bijna geen opdrachten meer. Uitgeput, failliet en als verbitterd sterft hij in absolute eenzaamheid op 63-jarige leeftijd in de armenwijk van Amsterdam.

Rembrandt is een stijlvolle, leerzame en lovenswaardige prent. Maar deze groots opgezette Europese coproductie heeft een wel erg didactisch scenario, kunstmatige decors en oubollige sfeerreconstructies. Klaus Maria Brandauer geeft gelukkig overtuigend gestalte aan de immer actuele grootmeester.

Rembrandt
REMBRANDT (c) IMDB Pro

Genre: biografie, drama, historie
Jaar: 1999
Regisseur: Charles Matton
Cast: Klaus Maria Brandauer, Johanna ter Steege, Romane Bohringer, Jean Rochefort, Léonard Matton
Land: Frankrijk
Speelduur: 103 minuten

Related posts