Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GIMME SHELTER
GIMME SHELTER (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

GIMME SHELTER 

De Britse Rockband met als bijnaam The Greatest Rock and Roll Band in the World hoeft niet meer ontleed te worden. Zelf had ik het geluk ze éénmaal live aan het werk te zien, weliswaar in een wat bejaardere versie dan die uit Gimme Shelter, geregisseerd door de gebroeders Maysley. Maar je hoeft geen die hard fan te zijn van The Stones om Gimme Shelter te appreciëren.

Gimme Shelter een muziekdocumentaire noemen is wat te kort door de bocht. Daarvoor zijn de stukken die je te zien krijgt uit de Amerikaanse tournee van The Rolling Stones van een te erbarmelijke kwaliteit, met uitzondering dat van Wild Horses uit de Music Sound Studio van Muscle Shoals met fantastisch geschoten close-ups van de bandleden. We waren vooral onder de indruk van het bluesnummer Love in Vain van op het album Let It Bleed uit 1969, vergezeld van een mooie collage aan beeldmateriaal. Net als van de grote dame Tina Turner, die zo maar eventjes de microfoon stond op te vrijen in Madison Square Garden.

GIMME SHELTER (c) The Movie Database (TMDB)
GIMME SHELTER (c) The Movie Database (TMDB)

Wat is het dan wel? De gebroers Maysley zijn meesters in het editen van beeldmateriaal. Ze laten beelden van de tournee samensmelten met de gesprekken voorafgaand aan het gratis concert in Altamont. Ze tonen een perfect tijdsbeeld van toen, net zoals Woodstock: 3 Days of Peace en Music dit deed. Beide documentaires kwamen in hetzelfde jaar uit. Maar het belangrijkste is dat Gimme Shelter een voorbeeld is van hoe een concert, waar muziek het belangrijkste zou moeten zijn, ontaardt in een situatie die totaal oncontroleerbaar wordt. Met verkeerschaos, vechtpartijen en festivalgangers en zelfs de beveiliging, geleid werd door The Hell’s Angels onder invloed van ofwel drugs ofwel alcohol. Een onhoudbare toestand die naarmate het concert vordert het kookpunt bereikt en explodeert met de moord op de 18-jarige Meredith Curley Hunter door één van de leden van The Hell’s Angels.

Mick Jagger, Keith Richard, Charlie Watts, Mick Taylor en Bill Wyman eens samen zien met de nodige capsones van een wereldberoemde band, was eens leuk, maar het is vooral het onbehaaglijke gevoel dat je als kijker krijgt dat lang blijft hangen. Bepaalde blikken in de ogen van de aanwezigen enz…. Daardoor blijf je als kijker na de aftiteling nog een moment naar het menu scherm staren. Een gemis bij deze re-release is misschien de uitklaring van het gebeuren dat zich afspeelde voor het podium. Het staat op beeld, maar het ziet er wat te vaag uit om er als kijker voldoende van te kunnen maken. Als muziekdocumentaire is er waarschijnlijk wel beter werk te vinden van The Greatest Rock en Roll Band of the World.

Gimme Shelter is verkrijgenbaar op dvd.


Genre: documentaire, concertfilm
Jaar: 1970
Regisseur: Albert Maysley, David Maysley
Cast: Mick Jagger, Keith Richard, Charlie Watts, Mick Taylor, Bill Wyman.
Land: Verenigde Staten
Speelduur: 91 minuten

Related posts