Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE GREAT MAN’S LADY
THE GREAT MAN'S LADY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE GREAT MAN’S LADY 

Achter iedere sterke man staat een sterke vrouw, hoewel je dat in de jaren 40 gerust mag vertalen als een vrouw die zich uitslooft voor de echtgenoot en zichzelf slaafs in de schaduw stelt. Dit trieste lot overviel Hannah Sempler Hoyt (Barbara Stanwyck).

The Great Man’s Lady begint in de huidige tijd, of beter gezegd de jaren 40. Het stadje Hoyt City maakt zich op voor de inhuldiging van een standbeeld van zijn stichter Ethan Hoyt (Joel McCrea). Iedereen is zijn weduwe, Hannah dus, vergeten. De vrouw is ondertussen 109 (en vertolkt door -jawel- Stanwyck met een dikke laag make-up met een resultaat dat er niet uitziet). De journalisten die zich rondom het standbeeld verzamelen en zich op de meest waanzinnige plaatsen verstoppen, horen dat er bij de oude Hannah een uniek verhaal te rapen valt. Maar een vrouw – die geheel anoniem blijft in de film – die een biografie wil schrijven over het kranige oudje, is ze voor. Samen met haar komen we Hannahs dappere, maar trieste relaas te weten.

Deze film die ondertussen al de vijfde van zes samenwerkingen was tussen Barbara Stanwyck en Joel McCrea heeft qua oubolligheid niet bepaald de tand des tijds goed doorstaan. Het is ongeloofwaardig dat het personage van Stanwyck die zoals zo vaak wederom een sterke vrouw vertolkt zonder nadenken de stomme grillen van haar echtgenoot zo maar volgt.

Anno 2023 blijven er dan ook maar weinig redenen over waarom je deze film van William Wellman, overigens de Oscarwinnende scenarioschrijver-regisseur van de originele A Star Is Born uit 1937 met Janet Gaynor nog een kans zou moeten gunnen. Behalve natuurlijk de vertolking van Stanwyck want die is altijd goed, ook al overtuigt ze niet als 109-jarige, maar geen mens die het de favoriete actrice van Cecil B. DeMille, Fritz Lang en Frank Capra kwalijk zal nemen.

Deze film is op Blu-ray uit via Kino Lorber.

GENRE: drama
JAAR: 1941
REGISSEUR: William Wellman
CAST: Barbara Stanwyck, Joel McCrea, Brian Donlevy, K.T. Stevens
LAND : USA



Related posts