Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LEE
KATE WINSLET in LEE (c) THE SEARCHERS
Bioscoop

LEE 

Iedereen prijst Kate Winslet voor haar indrukwekkende vertolkingen van sterke vrouwen, meer bepaald van figuren die echt bestonden. Die lijn trekt ze meer dan door met haar vertolking van Lee Miller, een voormalig model en mode-icoon dat van New York naar Parijs trok en zich begon toe te leggen op fotografie met dank aan haar leraar en geliefde Man Ray.

LEE (c) THE SEARCHERS
LEE (c) THE SEARCHERS

Lee start in die Franse periode met frivole scènes waar plots grote namen opduiken als Alexander Skarsgård, Marion Cotillard en Noémie Merlant (nu ook in de bioscoop te zien als Emmanuelle). Regisseur Ellen Kuras kent u misschien nog als de cinematograaf van Eternal Sunshine of the Spotless Mind (ook al met La Winslet). Kuras opteerde ervoor om vanaf de Parijse periode het leven en werk van Lee te tonen aan de hand van flashbacks en flashforwards. Zo wordt een oudere teruggetrokken en ietwat slonzige Lee geïnterviewd door een gefascineerde journalist (kleine rol van Josh O’Connor). Ook al is Lee terughoudend, met mondjesmaat worden we als kijker toch in haar intrigerende bestaan gezogen. Dat voert ons naar het begin van WOII en hoe ze dankzij de hoofdredactrice van Vogue (als steeds een topvertolking van Andrea Riseborough) faam begint te maken als oorlogsfotografe en later correspondente. Het waren Lee’s foto’s die de gruwelijkheden van de concentratiekampen echt lieten binnenkomen. Steeds toonde ze een immense aandacht voor de slachtoffers. Zelf leed ze aan een diep verborgen trauma uit haar kindertijd.

ALEXANDER SKARSGARD in LEE (c) THE SEARCHERS
ALEXANDER SKARSGARD in LEE (c) THE SEARCHERS

De film Lee is gebaseerd op het boek The Lives of Lee Miller van haar zoon Anthony Penrose, die pas na haar dood het overrompelende leven van zijn moeder ontdekte. Penrose gaf Ellen Kuras toegang tot het hele archief dat hij na haar dood openbaarde: foto’s, dagboeken, ongepubliceerd werk. De bizarre band tussen moeder en zoon was cruciaal voor Kate Winslet, die als producer de film stuwde. Ze ging zelfs zo ver om cast en crew gedurende twee weken met haar eigen centen te vergoeden. Haar vertolking is Oscarwaardig en de film maakt zelf ook kans op een beeldje. Lee overstijgt het biopicgenre en biedt een humanistische blik op oorlog, trauma, relaties allerhande en oogt zowel sprankelend als schrijnend. De muziek van Alexandre Desplat en de ravissante fotografie van Pawel Edelman maken de plaatjes helemaal af.


Genre: biografie, drama, historie, oorlog
Jaar: 2023
Regisseur: Ellen Kuras
Cast: Kate Winslet, Andy Samberg, Alexander Skarsgård, Marion Cotillard, Andrea Riseborough, Noémie Merlant, Josh O’Connor
Land: Verenigd Koninkrijk
Speelduur: 117 minuten

Related posts