Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE APPRENTICE
THE APPRENTICE (c) The Searchers
Bioscoop

THE APPRENTICE 

Donald Trump, man met fervente voor- en tegenstanders en door tweedracht te zaaien erin geslaagd om de macht naar zich toe te trekken. Voor de filmwereld levert het in ieder geval leuke onderwerpen op zoals The Apprentice van Ali Abbasi, die in 2022 met Holy Spider één van de meest intrigerende thrillers maakte. Abbasi, van Iraans-Deense afkomst, spitst zich in deze controversiële “biografie” toe op de beginjaren van Trump. Kort door de bocht: hoe een loser een enorm machtig iemand wordt.

Voor de Amerikanen is dit verhaal wellicht iets meer gekend, maar voor de modale niet-Amerikaan stelde Trump tot aan zijn presidentschap niet meer voor dan een narcistische steenrijke Amerikaan. Abassi gaat terug naar de jaren 70 waarin een jonge Trump (Sebastian Stan) zich probeert vrij te vechten van zijn oerconservatieve vader, zodat hij zelf vrij spel heeft over hoe je met immobiliën stinkend rijk kan worden. Trump wil immers een luxehotel bouwen in 42nd Street, tot het begin van de jaren 90 een buurt die gedomineerd werd door hoeren en junkies. Trump vindt dan ook nergens steun voor zijn project, tot hij op de advocaat Roy Cohn (Jeremy Strong) botst, die via illegale afpersingen alles gedaan krijgt.

THE APPRENTICE (c) The Movie Database (TMDB)
THE APPRENTICE (c) The Movie Database (TMDB)

The Apprentice – genoemd naar het spelprogramma dat Trump presenteerde vóór zijn politieke carrière – is een zeer gewaagde film. De regisseur behoort duidelijk tot het anti-Trumpkamp en spaart de politicus geen seconde. Sebastian Stan is de geknipte persoon om Trump te vertolken. Niet alleen omdat hij er sprekend op lijkt, ook omdat hij een zeer geloofwaardige rol neerzet die Oscar-waardig is. Ten minste als men durft! Wel betrapt Abassi er zich wel eens op dat hij door zijn afkeer voor Trump, de man te veel neerzet als een parodie. Want geloof het of niet, dit is twee uur lachen met de fratsen van de man die ervan droomt om Amerika weer groots te maken. Of hij nu kotsend het toilet inloopt of zich zorgen maakt om zijn net iets te vette buik, alles wat kan dienen om Trump antipathiek te maken, wordt gebruikt.

Niet alleen Sebastian Stan schittert, maar ook Succession-acteur Jeremy Strong die hem als geslepen advocaat/foefelaar de knepen van het vak leert. Of Abassi een loopje neemt met de waarheid of niet, blijft voor ons een raadsel en is ook een onderwerp waarover we ons niet willen uitspreken, maar het levert wel verdomd sterke cinema op die we de laatste jaren teveel in de bioscopen hebben gemist.

Het is duidelijk dat Ali Abbasi zich baseert op de klassieke politieke filmtitels van Sidney Pollack, Sidney Lumet en Alan J. Pakula, maar alles is perfect. Tot de soundtrack toe, want wie had ooit gedacht een film over Trump te zien met de indus-klanken van Suicide of de nostalgische disco van Baccara? Soms is het slikken, zeker het verhaal van Ivana Trump (Maria Bakalova) dat schrijnend toont hoe de sterkste man ter wereld ook binnenshuis een genadeloze narcist is. The Apprentice is gedurfd en zal ongetwijfeld – oh ironie – voor twee kampen zorgen. In ons lijstje van 2024 vind je hem alvast terug.


Genre: biografie, politiek
Jaar: 2024
Regisseur: Ali Abbasi
Cast: Sebastian Stan, Jeremy Strong, Maria Bakalova
Land: Canada, Ierland, Denemarken
Speelduur: 120 minuten

Related posts