Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BAD LIEUTENANT
HARVEY KEITEL in BAD LIEUTENANT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BAD LIEUTENANT 

Abel Ferrara trok zich nooit iets aan van enige controverse. Dat leidde tot een heleboel films die weliswaar een fanbase hebben, en nog meer het respect van vele critici, toch is het meeste van zijn werk voor de doorsnee filmliefhebber troep waar niet aan te beginnen valt. De twee grote uitzonderingen op de regel zijn King Of New York en Bad Lieutenant, niet toevallig zijn grootste successen.

De rol van de LT (de luitenant krijgt geen naam) wordt voortreffelijk vertolkt door Harvey Keitel die, zo luidt het verhaal toch, geen graten zag in het script toen hij het las. Het was de verkrachting van de non, die halverwege in het verhaal opduikt, die hem van gedachten deed veranderen. Dat was overigens allemaal geïnspireerd door een echte verkrachting van twee nonnen in een klooster in New York City. De rechercheur die uiteindelijk de verkrachters betrapte, Bo Dietl, speelde een detective in deze film en is tegenwoordig een bestsellerauteur.

HARVEY KEITEL in BAD LIEUTENANT (c) The Movie Database (TMDB)

De hoofdrol was oorspronkelijk bedoeld voor Christopher Walken, die met regisseur Abel Ferrara eerder had gewerkt aan King of New York, maar de acteur trok zich op het laatste moment terug omdat hij zichzelf niet geschikt vond voor de rol. Walken zegde drie weken voordat de opnames begonnen af waardoor Ferrera holderdebolder een nieuwe acteur moest zien te vinden, en die vond met de fantastische Harvey Keitel die hierin zijn meest controversiële, maar ook één van zijn beste rollen speelt. Terwijl hij de ene fles vodka na de andere zuipt wordt de agent naar een klooster geroepen waar een non is vermoord.

De film begint op de tonen van de crooner Pledging My Love van Johnny Ace, en ook dat is niet zonder toeval want zo begint ook Mean Streets uit 1973 van Martin Scorsese waarin ook Keitel zat. Marty zou later trouwens zeggen dat Bad Lieutenant de beste film uit zijn tijd was. Deze politiefilm zit wel boordevol symboliek, met vaak met verwijzingen naar het katholieke geloof met zonde en boetedoening als de belangrijkste factoren, toch werkt dit nooit storend. Dat komt in de eerste plaats door een excellente Harvey Keitel die geen enkel moraal lijkt te hebben en waar je als kijker op een bepaald moment alle sympathie (als die er ooit was) voor verliest.

Later maakte Werner Herzog in 2009 tot grote woede van Abel Ferrara Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans, maar Herzog zelf legde alle kritiek naast zich neer door te zeggen dat zijn film noch een vervolg noch een remake was en dat de enige overeenkomst een corrupte politieagent als centraal personage is, een pikant detail is echter wel dat de beide Bad Lieutenant-films  geproduceerd zijn door Edward R. Pressman.

GENRE: misdaad, politiefilm
JAAR: 1992
REGISSEUR: Abel Ferrara
CAST: Harvey Keitel, Brian McElroy, Frank Acciarito, Peggy Gormley, Stella Keitel
LAND: USA

Related posts