Subscribe Now
Trending News

Blog Post

CALL JANE
CALL JANE (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

CALL JANE 

Een vederlichte film over abortus? Hoe vreemd de combinatie ook klinkt, Phyllis Nagy, wiens naam als scenarist van Todd Haynes’ Carol op ieders lippen lag, heeft het toch maar voor elkaar gespeeld.

In tijden dat de Amerikaanse politici onder de impuls van Trump het woord abortus opnieuw taboe willen maken toont Nagy met Call Jane wat je op het einde van de jaren 60 moest doen om van een ongewenste foetus af te raken. Of je liet je door een psychiater als suïcidaal bestempelen of je liet jezelf gewoon van de trap donderen. Dit alles overkwam de welgestelde Joy (een meer dan verdienstelijke Elizabeth Banks) die te horen krijgt dat de kans groot is dat haar hart het zal begeven indien ze van haar baby bevalt. Meteen abortus plegen zou een redelijk mens denken, maar de artsen houden het been stijf en vinden 50% overlevingskansen meer dan genoeg om een abortus te weigeren.

CALL JANE (c) The Movie Database (TMDB)

Uiteindelijk komt de ontredderde Joy bij de Call Jane-beweging uit Chicago terecht, wat een groep feministische vrouwen is die onder leiding staan van mannenhaatster Virginia (Sigourney Weaver) en die vrouwen met een illegale abortus wil helpen. Wel moeten ze hier zeshonderd dollar voor ophoesten omdat alles geregeld wordt door de louche Dr. Dean (een hilarische rol van Cory Michael Smith).

Call Jane is leuke, maar veel te afgepolijste cinema die net iets te veel als een Disney-vehikel aanvoelt. Hoe donker het onderwerp ook is voel je nergens gevaar opduiken. Het enige wat je in Call Jane ziet zijn vrouwen die aan de lopende band, en met het allergrootste plezier, vrouwen bevrijden van een vervloekte foetus. Zo waar, een feelgoodfilm over abortus, dat we dat nog kunnen meemaken!

GENRE: drama, komedie
JAAR: 2022
REGISSEUR: Phyllis Nagy
CAST: Elizabeth Banks, Sigourney Weaver, Chris Messina, Kate Mara, Wunmi Mosaku, Cory Michael Smith, Grace Edwards
LAND : USA

Related posts