Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE WILD ROBOT
THE WILD ROBOT (c) Sony Pictures Universal BE
Bioscoop

THE WILD ROBOT 

Robots blijven tot de verbeelding spreken en duiken dan ook vaak op in animatiefilms. Denk maar aan de klassiekers WALL-E en The Iron Giant, het onderschatte Big Hero 6 of het recente pareltje Robot Dreams. Met het uit roestvrij staal opgetrokken ROZZUM 7134, Roz voor de vrienden, uit The Wild Robot maakt er weer een nieuw en hypermodern exemplaar haar opwachting.

Roz (Lupita Nyong’o) is uit een vrachtschip van constructeur Universal Dynamics gevallen en aangespoeld op een onbewoond, maar zeker niet levenloos eiland. Het krioelt er van de dieren, gaande van morbide buidelratten tot de sluwe vos Fink en vooral het hulpeloze pasgeboren ganzekuiken Brightbill (Kit Connor). Een hulprobot is niets zonder opdrachten en, op aansturen van Fink, ontfermt Roz zich over het kleine schepsel. De missie: Brightbill voeden, leren zwemmen en tenslotte leren vliegen zodat hij klaar is voor de grote trek als de winter er eenmaal aankomt.

THE WILD ROBOT (c) Sony Pictures Universal BE
THE WILD ROBOT (c) Sony Pictures Universal BE

De eerste helft van The Wild Robot, een animatieprent gebaseerd op het gelijknamige succesvolle kinderboek van Peter Brown uit 2016, weet de kijker meteen voor zich te winnen. Het oogt niet alleen zeer mooi en heeft geregeld wat weg van een Ghibli-film, maar is ook een zowel eerlijke als hilarische allegorie op het ouderschap. Langzaam humaniseert de koele en afstandelijke robot, terwijl ze zich vastbijt in haar taak om het adoptiekind klaar te maken op het volwassen bestaan. Het luik zal de kleinsten onder ons charmeren, maar de donkere humor spreekt ook de oudere bioscoopgangers aan.

Vooral Pedro Pascal als de tegelijkertijd ondeugende als kwetsbare vos Fink steelt daarbij de show. Niet dat Lupita Nyong’o, Kit Connor of de vele klinkende namen in de bijrollen – zo passeren Catherine O’Hara, Matt Berry, Bill Nighy, Stephanie Hsu, Ving Rhames en Mark Hamill ook de revue – teleurstellen. Je zal wel even moeten zoeken naar een vertoning van de originele versie. Met de herfstvakantie voor de boeg is de Nederlandse dub is alomtegenwoordig in onze cinema’s.

THE WILD ROBOT (c) Sony Pictures Universal BE
THE WILD ROBOT (c) Sony Pictures Universal BE

Geleidelijk laat The Wild Robot zich wel op wat mindere punten betrappen. Al bevat de animatieprent een aantal fijne vondsten en oogt het geheel heel innovatief, uiteindelijk is het verloop vrij traditioneel en steekt de film inhoudelijk niet veel boven de gemiddelde Dreamworks-film uit. Ook het Marvel-achtige epische gevecht tegen de gezanten van het moederbedrijf had voor ons niet gemoeten en vloekt wat met de toon van de rest van film.

Desalniettemin is het door Chris Sanders geregisseerde The Wild Robot een aanrader voor jong en oud. De film deed het bijzonder goed in de Verenigde Staten en volgens de geruchtenmolen is een vervolg dan ook al in de maak, maar geniet eerst maar van dit fijne eerste deel.


Genre: animatie, scifi
Jaar: 2024
Regisseur: Chris Sanders
Cast: Lupita Nyong’o, Pedro Pascal, Kit Connor, Catherine O’Hara, Matt Berry, Bill Nighy, Stephanie Hsu, Ving Rhames, Mark Hamill
Land: Verenigde Staten
Speelduur: 102 minuten

Related posts