Subscribe Now
Trending News

Blog Post

AT CLOSE RANGE
AT CLOSE RANGE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

AT CLOSE RANGE 

Niet zo veel mensen hebben weet van At Close Range, en als de film al eens aangehaald wordt, dan is dat door het titelnummer Live To Tell dat door Madonna werd ingezongen en een grote hit werd, zelfs groter dan de film zelf. Het nummer werd door Madonna zelf aangegeven, omdat ze met regisseur James Foley reeds heel wat ervaring had opgedaan met het maken van videoclips. Foley wist niet dat Madonna ook het nummer wilde inzingen wat ze dus deed en de film daardoor een extra elan gaf. Madonna leerde overigens op de set hoofdrolspeler Sean Penn kennen en begon nadien met hem een romance.

Sean Penn kwam voor het eerst op de hoogte van het scenario toen schrijver-producer Elliott Lewitt het naar rockster Bruce Springsteen stuurde om te peilen of hij geïnteresseerd was in het schrijven van een nummer voor de film. Penn was destijds verloofd met Pamela Springsteen, de zus van Bruce Springsteen, en zo kwam het in de handen van Penn terecht.

AT CLOSE RANGE (c) The Movie Database (TMDB)

Het werd uiteindelijk een familieonderonsje, want ook Sean’s broer (de betreurde Chris Penn die zou doorbreken in Reservoir Dogs) en zijn moeder Eileen Ryan, ook al was ze hier de grootmoeder, kregen een rol.

Sean Penn speelt Brad Junior, een James Dean-achtige jongen die het liefst van al zou samenwonen zijn vriendinnetje, de knappe Terry (Mary Stuart Masterson die waarschijnlijk altijd vereenzelvigd zal blijven met het personage van Watts in het door John Hughes geschreven Some Kind Of Wonderful). Zijn vader, Brad Senior (Christopher Walken) die net uit de gevangenis is ontslagen wil echter dat zijn zoon meehelpt aan diens misdaden.

De rol van Christopher Walken werd eerst voorgesteld aan Jack Nicholson en Robert de Niro, maar die vonden beide dat het te donker was. De titel At Close Range heeft alles te maken met de scène waarin Sean Penn een pistool op het gezicht van Christopher Walken richt, en is een referentie naar Walken’s rol in The Deer Hunter waarin Russisch Roulette wordt gespeeld en Walken een pistool tegen zijn hoofd krijgt, at close range dus!

De regie lag in handen van James Foley die onder het pseudoniem van Peter Percher de Madonna-videoclips van Papa Don’t Preach, True Blue en Dress You Up regisseerde. Als filmmaker ging het heel wat minder goed, hij maakte met Madonna nog wel het verguisde maar best wel grappige Who’s That Girl, verder een episode van Twin Peaks en het meesterwerk Glengarry Glen Ross. Nadien maakte hij een heleboel afleveringen van House of Cards, maar nadien ook Fifty Shades Darker en Fifty Shades Freed.

Ook al was At Close Range niet het grootste succes uit de carrière van Sean Penn is het toch één van zijn meest ondergewaardeerde films. De film bleef vrij onopgemerkt in Amerika, maar werd wel een hit in Europa, en maakte in 1986 zelfs een kans op een Gouden Beer in Berlijn, ook al ging de prijs uiteindelijk naar Stammheim – The Baader-Meinhof Gang on Trial. Dat At Close Range zo’n goede film is, is niet alleen aan Penn te danken maar ook aan Christopher Walken, Chris Penn en de altijd charmante Mary Stuart Masterson.

GENRE: drama
JAAR: 1986
REGISSEUR: James Foley
CAST: Sean Penn, Christopher Walken, Mary Stuart Masterson, Chris Penn, Millie Perkins
LAND: USA

Related posts