Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MEMORY BOX
MEMORY BOX (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

MEMORY BOX 

Maia voedt in Montreal haar tienerdochter Alex alleen op. Op eerste kerstdag ontvangen Maia en haar dochter Alex een mysterieus pakje uit Beiroet. Notitieboekjes, tapes en foto’s die Maia tussen haar 13de en 18de vanuit Beiroet verstuurde naar haar beste vriendin die naar Parijs was vertrokken om aan de burgeroorlog te ontsnappen. Maia weigert dit verleden onder ogen te zien en wil beslist geen herinneringen aan die periode ophalen.

Alex daarentegen is nieuwsgierig en verdiept zich stiekem in de inhoud van het pakketje. Ze ontdekt de tumultueuze en gepassioneerde puberteit van haar moeder in de jaren tachtig ten tijde van de Libanese burgeroorlog. Enkele goed bewaarde geheimen komen plots ook aan het licht.

Met als vertrekpunt de verhouding tussen moeder en dochter, groeit Memory Box van de filmmakers Joana Hadjithomas en Khalil Joreige – twee sleutelfiguren van de contemporaine Libanese cinema – intrigerend uit tot een rijke en gelaagde verkenning van tijd, afkomst en geheugen. Daarnaast is het ook een aanstekelijke terugblik naar het wereldse Beiroet van voor de burgeroorlog.

Memory Box is een coproductie tussen Frankrijk, Libanon, Canada en Qatar die een opmerkelijk parcours aflegde in het internationale filmfestivalcircuit en vorig zelfs jaar bijna de Gouden Beer in Berlijn wist te veroveren. Memory Box is een ingetogen drama waarin de cineasten behendig schakelen tussen generaties en tijd om de trauma’s van de burgeroorlog te onderzoeken. De ensemblecast acteert op heel hoog niveau.

GENRE: arthouse, drama
JAAR: 2021
REGISSEUR: Joana Hadjithomas, Khalil Joreige
CAST: Rim Turk, Manal Issa, Paloma Vauthier, Clémence Sabbagh
LAND : FRANKRIJK, LIBANON, CANADA, QATAR

Related posts