Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GREENLAND
GREENLAND (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

GREENLAND 

Gerard Butler, de robuuste Schotse acteur en zanger (jawel, hij was ooit de leadzanger van rockband Speed) gaf zijn studies als advocaat op toen hij in een Londense coffeeshop werd benaderd door de iconische acteur, auteur en regisseur Steven Berkoff die hem een rol aanbood in het toneelstuk Coriolanus. Na een korte toneelcarrière stopte hij over naar het witte scherm waar hij debuteerde als Billy Connolly’s jongere broer in het historisch drama Her Majesty, Mrs Brown uit 1997.

Zijn filmcarrière kwam langzaam maar zeker op gang, maar toen hij aantrad als de Spartaanse Koning Leonidas in de succesprent 300 van Zack Snyder, gebaseerd op de grafische novelle van meester Frank Miller waardoor hij een instant superster werd. Hoewel iedereen het eens is dat Butler niet bijster goed kan acteren, kan hij beslist rekenen op een enorme fanclub en een heel vette bankrekening vooral dankzij het mega-succes van de hapklare actie-Fallen-thrillers waar hij als stoere bink met zijn gebeitelde karakterkop op een adrenaline pompende manier presidenten en eerste ministers van aanslagen en kidnappings redt.

GREENLAND (c) The Movie Database (TMDB)

Om even te bekomen van stoer geweld in politieke kringen, vond Butler het hoog tijd om nog eens een rampenfilm te draaien. In Greenland kruipt Butler in de huid van John Garty, een bouwkundig ingenieur en goede huisvader, al dreigt zijn huwelijk op de klippen te lopen. Op een dag ontvangt hij van de overheden een bericht dat hij met zijn gezin bij de uitverkoren is die op een geheime locatie in een gigantische bunker mogen onderduiken om de wereldwijde catastrofe – een onafwendbare meteorietenregen – die de mensheid dreigt te vernietigen, te overleven.

Op weg naar de veilige schuilplaats tikt de klok genadeloos verder en verzengt de maatschappij in totale chaos. Voor het gezin op de vlucht stapelen de hindernissen en tegenslagen zich op waardoor hun tocht met oog op positieve toekomstperspectieven, een helse onderneming wordt. Als dat maar goed afloopt?

Greenland is een typische en weinig originele Hollywoodiaanse rampenfilm waar het einde van de wereld met ongekende snelheid op de protagonisten en het publiek afstevent. Toegegeven, het eerste uur van deze scenario-zwakke actieprent, is best boeiend. Angel Has Fallen-regisseur Ric Roman Waugh, slaagt erin om voelbare spanning op te bouwen door een CGI-vrije aanpak en zich geconcentreerd te focussen op de emotionele reacties van wat er in het hoofd omgaat van mensen van vlees en bloed die plotsklaps in een apocalyptische situatie verzeilen, maar toch een mogelijkheid aangeboden krijgen om hun hachje te redden.

In het tweede gedeelte slaat Waugh drastisch het roer om en trekt hij de magische doos vol computereffecten open en speelt meteen duchtig leentje buur bij blockbusters als Geostorm (ook al een Butler-vehikel), Roland Emmerichs 2012, Meteor met Sean Connery, Deep Impact met Morgan Freeman en Michael Bay’s Armageddon.

De kritische en veeleisende filmfan weet waar hij aan toe is in Greenland, maar de fans van het genre en vooral van grinta-pulpheld Butler, kunnen lekker watertanden met deze cocktail van actie, spanning en licht verteerbaar popcornspektakel.

GENRE: actie, thriller
JAAR: 2020
REGISSEUR: Ric Roman Waugh
CAST: Gerard Butler, Morena Baccarin, Andrew Bachelor
LAND : USA, UK

Related posts