Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BLANCANIEVES
BLANCANIEVES (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BLANCANIEVES 

Er moeten al ongeveer een miljoen filmversies bestaan van Sneeuwwitje, het sprookje dat tot het collectief geheugen behoort en oorspronkelijk werd opgetekend door de gebroeders Grimm in de fabelbundel Kinder- und Hausmärchen uit 1812. De in Bilbao geboren scenarist/cineast Pablo Berger pakt tien jaar na de dolle komedie Torremolinos 73, zijn filmdebuut, eindelijk uit met Blancanieves (Spaans voor Sneeuwwitje), waarschijnlijk één van de meest originele bewerkingen uit de filmgeschiedenis. En nu even fier borst vooruit want Blancanieves is een Spaans-Belgische coproductie! 

Het moet een hel geweest zijn voor Berger toen twee jaar geleden Michel Hazanavicius’ stille film The Artist insloeg als een bom. Op dat moment was hij al acht jaar ononderbroken bezig met Blancanieves, zijn eigen en hoogstpersoonlijke stille film. Inderdaad, het kan verkeren. Berger verplaatst het vermaarde sprookje naar Sevilla, anno 1920. 

BLANCANIEVES (c) The Movie Database (TMDB)

De beroemde matador Antonio Villalta is een levende legende. Hij staat op het punt om opnieuw te triomferen als een woeste stier hem verrast terwijl hij nog snel een verliefde blik gooit naar zijn hoogzwangere ‘mujer’ in de tribune. Villalta wordt zwaar toegetakeld en afgevoerd naar de kliniek. In een andere afdeling sterft zijn vrouw kort na haar vroegtijdige bevalling van Carmencita. Wanneer Villalta het ziekenhuis in een rolstoel verlaat, trouwt hij met Encarna, een verpleegster met een laffe verborgen agenda. Na de dood van haar grootmoeder komt Carmencita inwonen bij haar meedogenloze stiefmoeder. Carmencita’s jeugd verandert in een nachtmerrie. Ze wordt mishandeld, opgesloten in een vieze kelder…kortom, het bekende sprookje!

Blancanieves is een originele en cinematografisch perfecte zwart-wit-hommage aan de Europese stille films uit de jaren twintig. Berger mixt vaardig melodrama met fijne humor (de dwergen zijn hilarisch) én knipoogt vakkundig naar het Duitse expressionisme. 

De Madrileense tv-ster Maribel Verdú (Pan’s Labyrinth, Y Tu Mamá También) en de Buñuel/Almodóvar-diva Ángela Molina (Cet Obscur Objet Du Désir, Carne Trémula, Los Abrazos Rotos), bewijzen met vitale vertolkingen nogmaals hun wereldklasse. De samenwerking tussen Kiko de la Rica, de cameraman van Álex de la Iglesia (The Oxford Murders, Balada Triste De Trompeta, La Chispa De La Vida) en Alfonso de Vilallonga, die verantwoordelijk is voor de meesterlijke Flamenco-score, maken van Blancanieves bovendien een uitbundig retro-filmfeestje. Een Spaans-Belgisch ‘Sneeuwwitje’ om ‘in te bijten’. 


GENRE: drama, fantastie
JAAR: 2012
REGISSEUR: Pablo Berger
CAST: Maribel Verdú, Ángela Molina, Daniel Giménez Cacho, Ramón Barea, Inma Cuesta
LAND : SPANJE BELGIE, FRANKRIJK

Related posts