Subscribe Now
Trending News

Blog Post

EVIL DEAD RISE
EVIL DEAD RISE (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

EVIL DEAD RISE 

Met de goedkeuring van Sam Raimi, Robert Tapert als Bruce Campbell, drie van de originele Evil Dead-leden, verhuist Lee Cronin (The Hole in the Ground) de franchise in Evil Dead Rise naar een geheel nieuwe setting. De demonen a.k.a. Deadlites slaan ditmaal niet toe in een afgelegen hutje in het midden van de bossen, maar in een aftands appartementsgebouw in Los Angeles. Verandering van spijs doet eten en duidelijk ook bloeden, want de lichaamsvochten gutsen weer als vanouds in Evil Dead Rise.

Budget was er in 1981 nauwelijks voor de eerste Evil Dead, maar met veel lef, filmliefde en vooral goesting creëerde Sam Raimi een film die zou uitgroeien tot één van de grootste horrorhits allertijden. Evil Dead II bevestigde in 1987 al dat goeds met een strakker script, nog meer bloed en vooral een heerlijk over the top acterende Bruce Campbell die als Ash de ene campy oneliner na de andere op de kijker afvuurt. Toen Army of Darkness in 1992 amper potten wist te breken aan de kassa’s, werd Evil Dead op een lager pitje gezet. Er verscheen nog wel een musical in de theaterzalen en de 3 films vonden vlot hun weg naar de thuisvideotheken van genreliefhebbers, maar nieuwe films bleven uit.

Het was Fede Álvarez die in 2013 de Deadlites terug leven inblies met een veel donkerdere en goordere herneming. Een terugkeer door de grote poort. Daar voegt Cronin nu tien jaar later een meer dan geslaagde episode aan toe. De Ier neemt de vertrouwde elementen van zijn voorgangers en giet daar een ander sausje met een eigen touch over.

Cronin vertrekt van de drie boeken die in Army of Darkness gevonden worden. Raimi gaf boek één toen onmiddellijk een prominente plaats in die derde film, Álvarez deed zijn ding met boek twee en deel drie ligt in Evil Dead Rise te wachten op onschuldige zieltjes. Het is een bijzonder fraai ogend exemplaar, stevig afgesloten met vlijmscherpe tanden en een kaft vol spataders waarmee je dermatoloog geen raad zou weten. De regisseur vergelijkt de 3 boeken wel eens met de verschillende bijbelvarianten die er in omloop zijn. In se vertellen ze hetzelfde basisverhaal, maar de klemtonen en de interpretaties liggen anders.

EVIL DEAD RISE (c) The Movie Database (TMDB)

Elke Evil Dead-film vertrekt van een vriendschaps- of familiebalans die stevig verstoord wordt door Deadlites. In Evil Dead Rise staan de alleenstaande moeder Ellie (Alyssa Sutherland), haar drie kinderen – de tieners Bridget (Gabrielle Echols) en Danny (Morgan Davies) met jonge nakomertje Kassie (Nell Fisher) – en Beth (Lily Sullivan), Ellie’s zus, centraal. Ze vormen een hecht gezin, maar vertonen toch enkele fijne breuklijnen. Zwakheden waar de Deadlites gretig op inspelen. In tegenstelling tot hun vorige gedaantes zijn ze minder campy en rechtdoorzee, maar focussen zich net op de tere plekken van hun slachtoffers.

Geen klinkende namen in de cast, maar wel stuk voor stuk overtuigend acterend. Eén opvallende vaststelling is trouwens de casting van de Australische transgender Morgan Davies in de rol van de tienerzoon met dj-ambities. Het was een verademing dat de geslachtsverandering nergens benoemd wordt in de film en er zeker geen zogenaamde ‘trans moron’, een transgender die alles om zeep helpt, van gemaakt werd in de verhaallijn. Het luide applaus van de transgendergemeenschap is dan ook absoluut terecht.

EVIL DEAD RISE (c) The Movie Database (TMDB)

In Evil Dead Rise springt men ook zeer creatief met wapens om. Niet getreurd, de vertrouwde kettingzaag is nog aanwezig, maar het assortiment wordt behoorlijk uitgebreid. Zo ga ik geen kaasschaaf meer kunnen bovenhalen zonder aan de film te denken en verwacht ik op de volgende conventies cosplayers tegen te komen met een ‘Staffany’ in de aanslag. Die wapens leiden natuurlijk ook tot heel wat bloedvergieten. De recordhoeveelheid van Álvarez evenaart Cronin niet, maar hij kijkt toch ook niet op drupje meer of minder. Allemaal nepbloed dat ook effectief op de set vloeide. Zelfs de grote golf die je ook in trailer ziet, komt niet uit de computer gerold.

Evil Dead Rise schiet meteen vanaf de openingsscène raak en houdt dat niveau 97 minuten vast. Het is een donkerrood gekleurde rit waar het plezier afspat. Zowel de nieuwe generatie als de Evil Dead-fans van het eerste uur zullen met volle teugen genieten. Wij kijken alvast reikhalzend uit naar de volgende delen die er ongetwijfeld gaan komen. Ook Thaw, Cronin’’s volgende horrorproject, staat bij deze met stip genoteerd op onze watchlist!

Evil Dead Rise is vanaf 12 juli beschikbaar op DVD en Blu-Ray en kan je vanaf 17 augustus op de meeste VOD-platformen vinden.


GENRE: horror
JAAR: 2023
REGISSEUR: Lee Cronin
CAST: Alyssa Sutherland, Lily Sullivan, Morgan Davies, Gabrielle Echols, Nell Fisher
LAND : USA

Related posts