Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BEING JULIA
ANNETTE BENING in BEING JULIA (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BEING JULIA 

1938. In het Londense West End zijn theateracteurs nog echte sterren. Meer zelfs,volgens Julia Lambert (Annette Bening) kiezen echte actrices voor het theater in plaats van de film. Het is een beroep waar ijdelheid bij te pas komt. Zeker voor Julia die, hoewel ze door het toneelsucces Farewell, My Lovely nog een echte Londense vedette is, zich meer en meer zorgen begint te maken met haar opkomende rimpels.

Van haar man Michael Gosselyn (Jeremy Irons) krijgt ze wel de voorwaardelijke liefde, maar niet in bed. Michael voelt zich uitgeblust en maalt er niet om dat zijn vrouw het bed met een ander deelt. Alles verandert evenwel wanneer Julia een affaire begint met de Amerikaanse Tom Fennel die jong genoeg is om haar zoon te zijn.

BEING JULIA (c) The Movie Database (TMDB)



Being Julia van István Szabó is een ondeugende film over een verboden relatie, toch verloopt alles netjes. Er wordt gekust en geflirt, maar de lakens blijven wel tot aan de hals gespannen. Het was dan ook niet de bedoeling van István Szabó om keet te schoppen, maar een ontroerend verhaal te schetsen van een ouder wordende actrice die beseft dat haar roem weldra voorbij is, maar bevestiging zoekt via een relatie met een veel jongere minnaar.

Een ongelooflijk sterke rol van Annette Bening – zonder meer één van de meest ondergewaardeerde actrices tout court– die vreemd genoeg meer dan tien jaar later een gelijkaardige rol zou vertolken in het vertederende Film Stars Don’t Die in Liverpool van Paul McGuigan.

Being Julia is gebaseerd op de roman Theatre (1937) van W. Somerset Maugham, de Britse schrijver die wereldberoemd werd met werken als Of Human Bondage, The Painted Veil en The Razor’s Edge. Allemaal romans die vaak werden uitgevoerd op de toneelplanken van West End. 

Soms is Jeremy Irons net iets te veel een stijve hark, maar dankzij de flamboyante vertolking van Annette Bening die altijd goed acteert, weet István Szabó een vrij loodzwaar onderwerp om te buigen naar iets vederlicht dat zelfs in de lijn ligt van een typische Woody Allen-komedie, maar dan zonder neurotische personages hoewel sommige van de karakters maar beter een afspraak bij de psychiater vastleggen. Het enige wat de film wat in de weg zit is de aanwezigheid van Julia’s overleden mentor, Jimmy Langton (Sir Michael Gambon) die als geest te pas –maar vooral ten onpas – de goede raad in de oren van zijn geliefde actrice fluistert.



GENRE: drama, romantiek
JAAR: 2004
REGISSEUR: István Szabó
CAST: Michael Gambon, Annette Bening, Leigh Lawson, Shaun Evans, Mari Kiss,Jeremy Irons
LAND : USA

Related posts