Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ABOUT ELLY
Tarane Alidousti (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ABOUT ELLY 


In About Elly kom je terecht midden in een groep vrolijke jonge mensen die zich voorbereiden voor een gezellig weekendje onder elkaar. Wanneer ze aankomen in het vakantiehuis dat Sepideh heeft gehuurd aan de Kaspische Zee, stijgt de groepssfeer ten top. Er wordt gedanst en knus gekeuveld. Te begrijpen want de voormalige studievrienden vieren de terugkeer van hun gabber Ahmad, die na jaren in Duitsland te hebben gewoond, terug is gekeerd naar Iran.

De vreemde eend in de bijt is Elly. Ze is de schooljuf van Sepidehs kleuterdochter. Wat niemand vermoedt is dat Sepideh stiekem Elly tijdens het uitje wil koppelen aan de zo pas gescheiden Ahmad. Plots stelt iemand vast dat Elly is verdwenen. Ongerust gaan ze met z’n allen op zoek naar haar. Ze is echter onvindbaar. De genoeglijke sfeer is plots verbroken en iedereen is bezorgd en vreest het ergste.

De maskers vallen af, de spanning begint te stijgen, de stemming wordt pissig en de groepscohesie slaat om in een vinnig en verwijtend verbaal steekspel. De voormalige vrienden ontpoppen zich tot onbetrouwbare en leugenachtige wolven. Wanneer de politie wordt ingeschakeld, lijkt de situatie hopeloos en ontward er zich een kluwen van manipulatie, nijd, ongenoegen en intriges. De gevolgen zijn dramatisch.

In About Elly zet cineast Ashgar Farhadi je aanvankelijk op het verkeerde been. Hij zoomt niet in op wereldvreemde jonge Iraniërs, maar laat je geloven dat er in Iran uiteindelijk sprake is van democratie en vrije meningsuiting. Uiteraard is het enkel een snugger foefje om moedwillig te duiden dat er Iran van vrouwenontvoogding nog lang geen sprake is en dat de jongere generatie nog altijd wordt gefnuikt door de eeuwenoude tradities. Een clever verpakte politieke mokerslag.


GENRE: drama, arthouse
JAAR: 2009
REGISSEUR: Ashgar Farhadi
CAST:  Golshifteh Farahani, Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Sajjad Dolati, Merila Zare’i
LAND : IRAN

Related posts