Subscribe Now
Trending News

Blog Post

A WONDERFUL LIFE
Flashback

A WONDERFUL LIFE 


Quand on est amoureux, c’est merveilleux – in het Engels veel gemakkelijker te onthouden als A Wonderful Life is de eerste kortfilm van de Belgische cineast Fabrice du Welz, en wat voor één! Ook al werd dit intrigerend werkje waarin je gedurende 30 minuten het bevreemdende wereldje van Lara (de Franse karakterkop Édith Le Merdy) betreedt, zelden of nooit vertoond, zorgde één screening in Brussel voor heel wat positieve gevolgen. In de zaal zat immers ook Gaspar Noé die zo onder de indruk was van de beeldvoering dat hij nadien Fabrice du Welz contacteerde om te weten wie er achter de camera stond. Voor de Argentijnse cineast was het namelijk overduidelijk dat dit de cameraman was met wie hij zou willen samenwerken voor zijn controversieel verkrachtingsdrama Irréversible met Monica Bellucci. 

Benoît Debie, die later ook de fotografie van Spring Breakers van Harmony Korine zou doen, werd hierdoor de vaste DOPer van Gaspar Noé. De openingsscène van A Wonderful Life waarin een vrouw door een vieze oude tunnel wandelt lijkt dan ook sprekend op dat uit Irréversible.

De kortfilm betekende ook niet alleen de doorbraak voor Benoît Debie, maar het was tevens het startsein voor een eigenzinnige, maar indrukwekkende carrière van Fabrice du Welz die vijf jaar later met bijna hetzelfde team Calvaire zou maken, de morbide trip van een charmezanger doorheen de Ardennen. De gevaarlijke herbergier (Jackie Berroyer) uit Calvaire zie je in deze kortfilm trouwens aan het werk als een slager.

A Wonderful Life is vrij choquerend. Denk aan hoe een film eruit zou zien mocht Jean-Pierre Jeunet een boek van Charles Bukowski verfilmen, en dan nog wel één over necrofilie waarin Fabrice du Welz zich een meester toont in het oproepen van een macabere sfeer met bevreemdende personages. Deze kortfilm vind je als onderdeel bij de extra’s op de door Yellow Veil Pictures (een partnerlabel van Vinegar Syndrome), alleen is het jammer dat je voor het afspelen van het schijfje een regiovrije speler nodig hebt.

GENRE: kortfilm
JAAR: 1999
REGISSEUR: Fabrice du Welz
CAST: Édith Le Merdy, Philippe Résimont, Jean-Luc Couchard, Jackie Berroyer, Michel Crémadès
LAND :  BELGIE

Related posts