Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ZOMBIES OF MORA TAU
ZOMBIES OF MORA TAU (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ZOMBIES OF MORA TAU 


Edward L. Cahn was samen met zijn broer reeds vanaf 1917 als één van de meest gevraagde editors van Universal in de filmindustrie betrokken, zo deed hij last-minute re-cuts van het prestigieuze oorlogsdrama All Quiet on the Western Front uit 1930. Vanaf dan nam hij zelf plaats in de regisseursstoel en maakte hij goedkope misdaadmelodrama’s en komedies die nauwelijks opgemerkt werden. Wel wist de alsmaar pijprokende Cahn wat het publiek wilde zoals films over rebellerende tieners of sciencefictionfilms waarbij hij een speciale voorliefde voor zombies had.

In 1955 maakte hij Creature with the Atom Brain waarin hij gangsters, nazi’s, zombies en een atoombom in één film wist te brengen. Nadien volgden cultfavorieten zoals The She-Creature en Curse of the Faceless Man waarin een 2000 jaar oud verkalkt wezen gevonden wordt in de buurt van Pompeii en weer tot leven komt om een ​​verloren liefde op te eisen. Vaak waren het films die iedereen wel belachelijk vond maar het goed deden in de drive-in’s zoals The Terror from Beyond Space waarvan vaak gezegd wordt dat het de inspiratie was voor Alien uit 1979. De man maakte meer dan honderd films en eentje daarvan is Zombies of Mora Tau uit 1957.

Opmerkelijk is de pancarte van de proloog: “On a shore that time has forgotten – there is a twilight zone between life and death.” en dat twee jaar voordat de klassieke reeks van Rod Serling in première ging.

Het verhaal is te zot voor woorden, ook al zou John Carpenter in 1980 een zeer vergelijkbaar plot gebruiken The Fog. In Zombies of Mora Tau gaat een team van diepzeeduikers onder leiding van de Amerikaanse miljonair George Harrison (Joel Ashley) op zoek naar diamanten die in een  wrak van een schip liggen dat 60 jaar geleden voor de kust van Afrika was gezonken. Wanneer het team arriveert, ontdekken ze dat het schip vervloekt is en dat de diamanten worden beschermd door de bemanning van het schip die nu zombies zijn geworden die de schat bewaakt totdat de diamanten worden vernietigd zodat de vloek eindelijk kan worden opgeheven.

Zombies onder water dus, en eerlijkheidshalve ziet het er niet uit. Alles gebeurt zo sullig en het acteerwerk is niet meer dan wat gekke bekken trekken in slow motion omdat alles onder water gebeurt. Van spanning is geen seconde sprake, en ook special effects zijn er niet. Wel moet je het doen met acteurs die doen alsof ze stomdronken zijn en daardoor zombies moeten voorstellen, terwijl aan de vrouwelijke hoofdrolspelers gevraagd wordt om regelmatig te gillen zodat er wat variatie in de film zit.

Zombies of Mora Tau duurt amper 70 minuten, en hoewel dat geen minuut te weinig is, is de film best wel leuk voor wie een zwak heeft voor slechte B-films in zwart-wit. Het is een film die je zeker niet zal onthouden, maar alles is zo slecht aan deze film dat je met wat vrienden hier beslist wel fun kan aan beleven.



GENRE: cult, pulp
JAAR: 1957
REGISSEUR: Edward L. Cahn
CAST: Gregg Palmer, Allison Hayes, Autumn Russell, Joel Ashley
LAND : USA

Related posts