Subscribe Now
Trending News

Blog Post

TOMBOY
TOMBOY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

TOMBOY 


Het 10-jarige meisje Laure verhuist met haar ouders en jongere zusje Jeanne, naar het oosten van Parijs. Tijdens de zomervakantie, wanneer alle kinderen uit de wijk buiten spelen, voelt Laure zich uitgesloten. Totdat ze op een dag Lisa, ook een meisje van 10 jaar, ontmoet.
Vanaf hun eerste gesprek is Lisa er echter van overtuigd dat Laure een jongen is. Geen wonder, want Laure heeft een kort geknipte haardos en oogt uitgesproken androgyn. Picaresk gaat Laure in dit waanidee mee en stelt ze zich wat ondeugend voor als Michael. Lisa, die goed is ingeburgerd bij de andere buurtjongeren, introduceert Michael bij de overige voornamelijk multiculturele ‘jeunes du quartier’ en al snel is ‘hij’ een van hen.

Niemand heeft argwaan want Laure kleedt zich jongensachtig, stoeit bruut, verkoopt rake klappen als haar zusje wordt gepest en voetbalt met ontbloot bovenlichaam terwijl ze naar hartenlust goals scoort in pure Karim Benzema-stijl. Het jongensschap gaat haar duidelijk goed af. Vanzelfsprekend zal Laure tegen de spreekwoordelijke lamp lopen. Er groeit argwaan en de relaties worden complexer. De evidente consequenties doen pijn en laten diepe emotionele littekens na.

De jonge Franse scenariste/regisseuse Céline Sciamma blijft in Tomboy trouw aan zichzelf en haar favoriete thematiek. Tomboy is een subtiele, mooie en gevoelige minimalistische prent waarin liefdevol wordt gereflecteerd over de heikele problematiek van het transgenderisme en de manier waarop jongeren ‘tout court’ met elkaar omgaan. Er wordt met aaibare naturel geacteerd, de regie is trefzeker en de opbouw van het verhaal is knap. Een warm filmpje dat veel stof tot nadenken biedt.


GENRE: drama, coming of age
JAAR: 2011
REGISSEUR: Céline Sciamma
CAST: Zoé Héran, Malonn Lévana, Jeanne Disson, Sophie Cattani, Mathieu Demy
LAND : FRANKRIJK

Related posts