Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WAR PONY
Bioscoop

WAR PONY 


Ponyliefhebbers zullen zonder twijfel ontgoocheld zijn dat hun geliefde dier alleen maar in de titel verwerkt zit, gelukkig krijgen ze er een poedel voor in de plaats. Hondenfokken is namelijk een van de vele mogelijkheden die de jonge Bill (Jojo Bapteise Whiting) uit het Pine Ridge-reservaat in South Dakota verzint om uit de armoede te geraken. Het liefst wil de kerel een normale job, maar die is er niet. Als hij al ergens aan de slag mag gaan, dan is het om jonge meisjes vanuit het reservaat naar een ranch te voeren waar een blanke boer ze seksueel misbruikt.

Gelijktijdig, ook al worden de paden later gekruist, volgen we het al even trieste relaas van een tienerjongen die de drugs van zijn vader steelt om ze aan een veel te lage straatwaarde door te verkopen wat alleen maar kan uitdraaien op faliekante gevolgen.

Op de achtergrond van deze ellende horen we het geraaskal van Trump over vervalste verkiezingsuitslagen, terwijl een groot deel van de Amerikaanse bevolking in de kou blijft staan. Het is een kritiek die kan tellen. De jongens uit War Pony zijn van nature uit niet slecht, maar doordat ze wakker worden en gaan slapen met allerlei narigheden is het bijna vanzelfsprekend dat misdaad een onderdeel van hun leven geworden.

War Pony
WAR PONY (c) The Movie Database (TMDB)

De debuterende regisseurs Gina Gammell en Riley Keough waren hiermee de revelatie op het afgelopen filmfestival van Cannes en wonen met War Pony de Camera d’Or, de prijs voor het beste debuut. Net zoals Chloé Zhao dat deed in Nomadland kiezen ook deze twee regisseurs voor een cast die grotendeels uit niet-professionele acteurs bestaat. Zelfs het scenario werd samen met twee inheemse Amerikanen uit Pine Ridge geschreven.

War Pony is ondanks de beslommeringen een bij momenten grappige, maar eveneens onthutsende misdaadfilm die qua verhaal – jongeren die tot een kansloze generatie behoren maar toch het beste uit het leven proberen te halen – zeer veel gelijkenissen vertoont met Cidade de Deus van Fernando Meirelles en Kátia Lund, de Scorsese-favoriet Pixote van Hector Babenco en The Kings of the World van Laura Mora. Gina Gammell en Riley Keough tonen zeker niet het mooiste van Amerika, maar op een bijna Hollywoodiaanse, maar op een veel meer ingetogen manier een onthutsend jongerenportret neerzet. Straffe cinema!

(War Pony is sinds 12 september beschikbaar op dvd.)


GENRE:  misdaad
JAAR: 2022
REGISSEUR: Gina Gammell, Riley Keough
CAST: Ashley Shelton, Robert Stover, LaDainian Crazy Thunder, Jojo Bapteise Whiting
LAND : USA, UK, BELGIE

Related posts