Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SIDE EFFECTS
SIDE EFFECTS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

SIDE EFFECTS 


Het is alweer een eeuwigheid geleden dat Steven Soderbergh in Cannes de Gouden Palm won voor zijn debuutfilm Sex, Lies, and Videotape. In 2011 kondigde hij zelfs al zijn eigen pensioen aan, maar sindsdien realiseerde hij in een ijltempo toch nog snel enkele topfilms zoals Contagion, Haywire en Magic Mike. Toen hij in januari 50 werd, besloot hij definitief te stoppen met films regisseren vanwege de ‘absoluut verschrikkelijke’ manier waarop Hollywood omgaat met filmmakers. Ondertussen weten we dat hij het ook dezekeer niet meende.

Wij grijpen als flashback even terug naar de scherpzinnige suspensefilm Side Effects.
De film begint op het moment dat Emily (Rooney Mara), haar echtgenoot Martin (Channing Tatum), komt ophalen na vier jaar gevangenisstraf wegens beurshandel met voorkennis. Emily is in de wolken dat haar man, geldschieter en toeverlaat terug is want sedert zijn ‘vertrek’ moddert ze geestelijk maar wat aan. Ze is trouwens als psychiatrische patiënt in behandeling. Martin heeft schuldgevoelens en wil zijn ‘vrouwtje’ terug het rustige luxeleventje van weleer schenken. Emily’s toestand wordt alsmaar erger en na een zelfmoordpoging komt ze ontredderd terecht bij dokter Banks (Jude Law), een ambitieuze jonge psychiater. Hij schrijft haar een nieuw medicijn voor dat aanvankelijk een wondermiddel blijkt te zijn. Wanneer ze op een dag Martin roerloos en badend in het bloed aantreft in huis, ontspringt er een stroom aan listige, onverwachte en intrigerende verwikkelingen die je naar het topje van je stoel duwen.

JUDE LAW


Side Effects is een heel spannende psychologische thriller die gelijk de navrante Amerikaanse psychiatriefobie en medicijnencultuur flink op de korrel neemt. Soderbergh navigeert bedreven rond alle genreclichés en dito valkuilen. Hij slaat daarenboven de juiste toon aan en creëert het ideale sardonische sfeertje à la De Palma (in betere tijden). De ensemblecast verdient een pluim, net als Scott Z. Burns (die eerder al The Informant! en Contagion schreef)voor zijn intelligente en kritische scenario.Tot slot moeten we nog met lof zwaaien voor het verbluffend camerawerk van Peter Andrews (eigenlijk een pseudoniem van Soderbergh himself!).


GENRE: misdaad, drama, mysterie
JAAR: 2013
REGISSEUR: Steven Soderbergh
CAST: Rooney Mara, Jude Law, Channing Tatum, Catherina Zeta-Jones   
LAND : USA

Related posts