Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BEAU IS AFRAID
BEAU IS AFRAID (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

BEAU IS AFRAID 


In 2018 maakte Ari Aster een sterk langspeeldebuut met Hereditary, een met tijden diep
ongemakkelijk psychologisch horrordrama, dat zowel door critici, als door het grote publiek
goed gesmaakt kon worden. De succesformule bleek een schijnbaar simpel verhaal, dat als
een ui in schillen kon worden ontleed. Aster’s tweede film Midsommar, hoewel minder
toegankelijk, maar daarom niet minder interessant, bevestigde de specifieke stijlkenmerken
van de regisseur. Woeste uitingen van duistere emoties, bombastische taferelen vergoten in
een sausje van sarcasme en een overvloed van metaforen en symboliek: de films vonden vrij snel een gepassioneerde groepje volgers die in elke scène dubbele boodschappen en
referenties begonnen te zoeken.

JOAQUIN PHOENIX
JOAQUIN PHOENIX (c) The Movie Database (TMDB)


Beau Is Afraid vertelt het verhaal van een man op middelbare leeftijd wiens leven vast is
gelopen door een hevige angststoornis. De oorzaak daarvan ligt in een toxische relatie met zijn moeder. Wanneer zij sterft, begint Beau aan een soort Freudiaanse odysee naar huis, dwars door zijn eigen psychoses, schuldgevoelens en herinneringen aan zijn moeder. Althans, dat denken we toch. De film bevat alle stijlkenmerken van Asters vroegere werk, alleen heeft hij ze allemaal in extremis doorgetrokken tot een heerlijk absurde, maar onvolgbare chaos van ideeën die schijnbaar los staan van elkaar.

Ongetwijfeld gaat dit er bij de speurders onder Aster’s fans in als zoete broodjes, maar wie had gehoopt op een gestructureerde en logische plot, is er wel aan voor de moeite, want de film relativeert nooit Beau’s beleving van de wereld. Fantasie is daarom heel moeilijk te onderscheiden van de realiteit. Zelf geeft Aster ook aan dat de film niet helemaal rationeel mag worden benaderd. Dit is een opzettelijke keuze van hem. Wanneer hijzelf over de film vertelt, lost hij vaak niets verder dan de emoties die hij aan het publiek wou overbrengen. Hierin slaagt de film glansrijk, mede door een steengoede Joaquin Phoenix die wederom een onnavolgbare vertolking aflevert.

JOAQUIN PHOENIX
JOAQUIN PHOENIX (c) The Movie Database (TMDB)



Beau Is Afraid is een film die in essentie het publiek zal verdelen. De ene zal het pretentieuze nonsens vinden, de ander zal dan weer vurig betogen dat het een onbevangen meesterwerk is, dat alleen maar beter zal worden bij herhaalde kijkbeurten. Het gekke is dat er iets te zeggen valt voor beide perspectieven. Of de film iets voor jou is, laten we volledig aan jou over. Maar waar we wel van overtuigd van zijn, is dat deze film één van de belangrijkere releases van het jaar is. Zo’n film die je krijgt als je een visionaire cineast het vertrouwen geeft om met een drievoudig budget en weinig studio- inmenging compleet zijn eigen ding te doen. Als filmliefhebbers kunnen we dit alleen maar toejuichen.

Beau is Afraid is door Remain in Light uitgebracht op Blu-ray en dvd


GENRE: psychologisch drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Ari Aster
CAST: Joaquin Phoenix, Patti LuPone, Amy Ryan, Nathan Lane, Kylie Rogers, Denis Ménochet
LAND : USA

Related posts